Spoedje
Onder druk wordt alles vloeibaar. Dat kunnen we concluderen uit de woorden van Diana Delnooij, hoofd Kwaliteitsinstituut van Zorginstituut Nederland: “Het is bijzonder dat er nu voor vijf van de zes aandoeningen iets ligt. Daar zag het twee maanden geleden nog niet naar uit.” Ze heeft het natuurlijk over de nieuwe indicatoren die de brancheorganisaties in de zorg (Orde, NPCF, NFU en NVZ) hebben afgesproken om de kwaliteit van de complexe spoedzorg te meten. Het gaat om precies te zijn om kwaliteitsindicatoren voor beroertes, hartinfarcten, heupfracturen, aorta aneurysma en multitrauma’s. Alleen die voor de geboortezorg moeten nog volgen. Hiervoor is het wachten op het rapport van de Commissie Perinatale Zorg.
Ook als die kwaliteitsindicatoren bekend zijn, is het werk nog niet gedaan, want er moeten ook nog beslissingen worden genomen over volumenormen, intensive care en spoedeisende hulpafdelingen. Maar er zijn dus wel concrete stappen gezet, en zelfs het Kwaliteitsinstituut verbaast zich over hoe snel dit is gebeurd. Toch is dat welbeschouwd helemaal niet zo vreemd. Het werk van de brancheorganisaties is geen actie maar een reactie, op de regioplannen die de zorgverzekeraars hadden ontwikkeld. De boodschap die de zorgverzekeraars met de presentatie van die regioplannen afgaven was duidelijk: dit wordt het, tenzij jullie zelf met iets beters komen. En toen lukte dat ineens.
7 reacties
Uit het bericht op Zorgvisie wordt je nog niet veel wijzer. Ik ben wel benieuwd wat er nu eigenlijk klaar is. Ik vermoed zomaar dat de grote zaken nog ingewikkeld worden.
Maar je hebt wel een punt met actie geeft reactie.
We zullen zien wat er uiteindelijk nog gaat komen.
Gerben Welling
5 december 2014 / 21:35ZN hoeft niet zo triomfantelijk te doen .
Allereerst: als je professionals het mes op de keel zet om de door jou gewenste “resultaten” te presenteren, dan is dat niet erg netjes.
Vervolgens 1: de NPCF wordt grotendeels betaald door VWS. De Orde is van de VVD ( Frank de Grave) ; in de NFU zit Wouter Bos ( PvdA) , en CDA politica mevrouw van Rooy is voorzitter van de NVZ. Tot slot: mevrouw Delnoij is ook nauw gelieerd aan VWS.
Kortom: de in alle haast gerealiseerde indicatoren zijn er, maar wellicht zegt dat meer over het politieke krachtenveld dan over de inhoud.
Of de patiënt hiermee gebaat is moet nog afgewacht worden.
Vervolgens 2: de brancheorganisaties reageren op ZN, in plaats van te komen met een eigen visie.
Dat is te betreuren.
Kwaliteit van zorg ontwikkelen met het mes op de keel is immers niet in het belang van de patiënt.
Vervolgens 3: ZN koopt niet in op kwaliteit, maar op kwantiteit.
Wat erg jammer is voor ieders inspanningen.
Vervolgens 4: complexe spoedzorg is niet gebaat bij het sluiten van diverse perifere SEH’s. Zoals nu gebeurt. Concreet voorbeeld: de rol van tijd bij een CVA of een hartinfarct.
Fijn van al die indicatoren hoor, maar een patiënt met een infarct is eerst en vooral gebaat bij adequate hulp dichtbij.
Wanda
5 december 2014 / 21:43@Wanda. Je schrijft: “De brancheorganisaties reageren op ZN in plaats van te komen met een eigen visie. Dat is te betreuren”. Inderdaad, dat is zeker te betreuren. Ik had van de brancheorganisaties een meer intrinsieke behoefte verwacht om juist wel – ongevraagd en zonder dat daarvoor druk van buitenaf nodig was – sneller met een eigen visie te komen.
Frank van Wijck
6 december 2014 / 13:29Richtlijnen en protocollen waren ooit bedoeld als richtsnoer voor medisch handelen. Voor professionals, door professionals. Vanuit een intrinsieke motivatie om de zorg beter te maken.
Ze worden nu echter misbruikt door verzekeraars, door ze te “promoveren” tot een bepaalde standaard waar je “kwaliteit” aan af zou kunnen meten.
Zeer bedenkelijk.
Verzekeraars weten toch zelf zo goed wat kwaliteit is? Was dat niet een van hun toegevoegde waarden in het stelsel?
De huidige professionele protocollen worden helaas verkracht door verzekeraars; als je ze niet volgt hangen daar zeer zware financiële, en tegenwoordig ook ernstige persoonlijke, consequenties aan vast.
Daar waren ze nooit voor bedoeld.
Ik snap dus erg goed dat de professionals terughoudend zijn geworden.
U blijkbaar niet.
Wanda
6 december 2014 / 18:47De toegevoegde waarde van zorgverzekeraars is niet dat ze weten wat kwaliteit is, maar dat ze inkopen op basis van prijs en kwaliteit.
Frank van Wijck
7 december 2014 / 11:00Echt?
Dus: de verzekeraars hebben de zorgverlener nodig? Als partner?
Een echte eye opener.
Partners het mes op de keel zetten om onder hoge druk iets te produceren over “kwaliteit” , omdat je daar wel iets over loopt te blaten maar er vervolgens geen kaas van gegeten hebt…….
Niet netjes.
Wanda
7 december 2014 / 19:07Inderdaad, de zorgverzekeraars hebben de zorgverleners nodig als partner. De zorgverleners moeten hun kwaliteit kenbaar maken, zodat de zorgverzekeraars erop kunnen inkopen voor hun verzekerden.
Frank van Wijck
7 december 2014 / 19:26