Spreekverbod
Frank van Wijck | 12 maart 2014 | Leestijd: 1 minuut
Volgens CDA-voorman Sybrand Buma moet het kabinet overwegen om de overheveling van de zorgtaken naar gemeenten uit te stellen en dus niet al per 1 januari 2015 in te laten gaan. Hiervan vind ik drie dingen:
- Het is een knap staaltje populisme van Buma om zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen nog even dit bommetje de wereld in te gooien.
- Het feit dat dit voorstel van Buma komt, is het zoveelste voorbeeld dat laat zien dat de gemeenteraadsverkiezingen primair over landelijke politiek gaan en niet over gemeentelijke. (Denk ook even terug aan die uitzending van Pauw & Witteman die zogenaamd over de gemeenteraadsverkiezingen ging, maar waar alleen Haagse politieke kopstukken aan tafel zaten.)
- Buma doet met zijn voorstel net alsof de overheveling van taken als een verrassing komt voor de gemeenten. In het recente interview voor Zorgmarkt zei staatssecretaris Martin van Rijn van VWS niet voor niets: “Inmiddels is die transitiefase al een jaar bezig en het is een goed teken dat die tot zo veel vragen leidt. En de transitie gaat bewust snel: ik wil een zo kort mogelijke periode van onzekerheid voor iedereen die ermee te maken heeft.”
Met andere woorden: waar bemoeit Buma zich mee? Van een wethouder als Leo Jongen uit Kerkrade kan ik begrijpen dat hij ageert tegen het beleid van VWS. Niet dat ik hem wél gelijk geef, maar van hem vind ik het in ieder geval logisch dat hij zich roert. Voor gemeenteraadsverkiezingen horen het de (kandidaat) wethouders te zijn die zich profileren. Voor landelijke politici zou een spreekverbod over lokale politiek moeten gelden, ingaand twee weken voor de verkiezingen en durend tot de sluiting van de stembussen op 19 maart.