Stalker

We zaten in de voetbalkantine, aan de bar, mijn Netflix-vriend en ik. Het is niet dat we samen Netflixen. We appen elkaar als we een toffe serie hebben gezien. We houden van hetzelfde: crime, fijne plotwendingen, maar wel geloofwaardig (niet-Amerikaans dus). Nu kregen we het over een van onze favorieten: The Bridge, seizoen 4, dat we beiden meteen hadden gebinged.

Een andere bargenoot mengde zich in het gesprek. Of we geen spoilers wilden weggeven. Hij zat nog maar in seizoen 2. We keken hem verbaasd aan. Hij vertelde dat hij nog maar net een abonnement op de streamingdienst had. Mijn Netflix-vriend en ik gaven hem wat serietips, die hij gretig in zijn telefoon opsloeg. Wij voelden iets van jaloezie. Als je nu pas aan het Netflixen slaat, wat heb je dan nog veel moois in het verschiet. Wij hebben het beste in ons genre wel gezien.

Dus proberen we soms iets anders. Zo begonnen mijn vriendin en ik laatst aan You. Een serie waar nogal wat ophef over was. Voor wie ’m nog niet heeft gezien en zonder te veel te verklappen: jongen is geobsedeerd door meisje en stalkt haar extreem. Wie hun liefdesgeluk in gevaar dreigt te brengen, is – zacht uitgedrukt – niet veilig. Waar de ophef over gaat, is dat je als kijker lange tijd meer sympathie hebt voor de dader dan voor het slachtoffer. Natuurlijk: hij is een psychopaat, maar ook lief, charmant, slim en hij heeft álles voor haar over. Terwijl zij besluiteloos is. Gevoelig voor sociale status. Ze speelt met zijn gevoelens.

Kan deze serie wel? Of niet? Slaan we een beetje door met z’n allen?

Vorige maand interviewde ik hoogleraar seksuologie Ellen Laan, die vrouwen aanmoedigt ‘hun eigen zin en opwinding’ achterna te gaan. “Het is schrikbarend hoeveel vrouwen het plezier van hun sekspartner prioriteren boven dat van zichzelf.” Natuurlijk kregen we het ook over #MeToo. Laan ziet dat veel slachtoffers van seksueel wangedrag daar uit schaamte geen melding van maken; gesterkt door de vele #MeToo-verhalen durven zij dat nu misschien wél.

Een populaire serie waarin een slachtoffer van stalking wordt neergezet alsof het allemaal haar eigen schuld is, draagt daar niet bepaald aan bij. Wat vind jij? Kan deze serie wel, of niet? Of slaan we een beetje door met z’n allen? Ik weet het niet zo goed. Ik hoop dat The Bridge 5 snel op Netflix staat.

 

Delen