Start met een plan

Werkt u in loondienst of als zzp’er en heeft u zich weleens afgevraagd hoe het zou zijn om zorgondernemer te worden? Ik krijg regelmatig de vraag wat er hierbij allemaal geregeld moet worden. Ik merk dat de eerste reflex vaak is te denken aan praktische zaken, zoals het opstellen van een contract. Ik raad iedereen aan om voorafgaand aan het proces naar ondernemerschap een plan te maken, waarin u een aantal elementaire vragen beantwoordt. In dit plan beschrijft u wat de missie, visie en strategie van uw zorgonderneming zijn.

Een missie is wat uw organisatie naar buiten wil uitdragen. Dat gaat over waarden en identiteit en geeft aan waarvoor de organisatie staat. Succesvolle organisaties hebben vaak een herkenbare uitstraling, zoals bijvoorbeeld Coolblue of Philips. Vragen die u zich kunt stellen, zijn bijvoorbeeld: waar sta ik voor en waarvoor ga ik aan de slag? Als visie geeft u uw missie concreter weer en formuleert u doelen die u met uw praktijk wenst te bereiken: wat wilt u binnen 5 jaar met uw praktijk bereiken? Waar dient uw praktijk aan te voldoen? Welke praktijkgrootte streeft u na? 

‘Wat wilt u binnen 5 jaar met uw praktijk bereiken?’

Hoe beter u in staat bent om de richting van uw praktijk aan te geven, hoe eenvoudiger het wordt voor uzelf – maar ook voor iedereen om u heen – om te volgen. 

Tot slot volgt de uitwerking van uw missie en visie in een strategie. Hierin schrijft u zo concreet mogelijk op wat u gaat doen. Waar wilt u zich vestigen? Wilt u samenwerken met andere zorgverleners of wilt u een solopraktijk? Wat voor personeel heeft u nodig? Wie verricht welke taken? 

Hopelijk heeft u hiermee handvatten om goed voorbereid van start te gaan. Uiteraard zijn de praktische zaken ook belangrijk, maar een duidelijk plan helpt u op weg naar een succesvolle praktijk.

Delen