Steen der wijzen

In reacties op het artikel in FD over de op komst zijnde leegstandsgolf in de zorg lees ik zowel ‘ontluisterend’ als ‘was te verwachten’. Het laatste is in ieder geval zeker waar natuurlijk, want de vraag naar intramuraal zorgaanbod daalt zowel in de ziekenhuizen als in de ggz structureel en waar heb je al dat vastgoed dan voor nodig? Niet gek dus dat zorginstellingen proberen het te herbestemmen of nog liever er helemaal van af te komen.

Toch is ook die reactie ‘ontluisterend’ wel begrijpelijk als we kijken naar het voorbeeld van GGz Centraal in het FD-bericht. Als Albert van Esterik daar niet in 2014 was aangetreden als bestuurder, was de kans groot geweest dat de organisatie grootschalige nieuwbouw had gepleegd, ondanks dat die op dat moment al met leegstand kampte. “Nieuwbouw was volstrekt niet nodig”, zegt Van Esterik. Maar blijkbaar was dat dus voor zijn voorganger geen reden om zelf al een streep door de eerder gemaakte plannen te halen. Precies zoals Van Esterik zegt: “Er bestaan natuurlijk bestuurders die het leuk vinden om wat nieuws neer te zetten.” Prima, maar laat die dat dan alsjeblieft voor eigen rekening en risico doen, of zich beperken tot een boomhut voor de kinderen in hun eigen achtertuin.

Hoeveel zorgbestuurders gaan nog door met bouwplannen alsof er niets aan de hand is?

Twee vragen beantwoordt het FD-artikel helaas niet. De eerste is wat de raad van toezicht van GGz Centraal aan het doen was in de periode voordat Van Esterik aantrad. De tweede is hoeveel bestuurders nog in de zorg actief zijn die gewoon doorgaan met bouwplannen alsof er niets aan de hand is in de zorg.

Delen