Stemmingmakerij
Een oproep, in Nederland in het jaar 2013, om met iets niet te ‘collaboreren’, is eigenlijk meteen gediskwalificeerd. Een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog (want dat is wat deze woordkeuze betekent) om je moreel gelijk te halen in een kwestie in het hier en nu, is bijna altijd een zwaktebod bij gebrek aan betere argumenten.
Zo ook dus de opiniebijdrage van twee medisch specialisten, begin deze week bij Medisch Contact, met als kop ‘Help dokter, de zorg verzuipt!’ De strekking is dat de gezondheidszorg in Nederland onder zware druk staat, van politiek, zorgverzekeraars en ziekenhuisbestuurders, die gezamenlijk erop uit zijn om het werk van artsen te frustreren. Bezuinigingen, administratieve rompslomp, nodeloos ingewikkelde systemen van bekostiging, steeds meer protocollering, en natuurlijk al die prestatie-indicatoren – allemaal slecht voor de zorg, doordat de dokter steeds minder toekomt aan diens eigenlijke werk, en dus ook slecht voor patiënten.
Wat aan dit verhaal opvalt, is de totale eenzijdigheid. Door een woordkeuze die niet wil discussiëren maar alleen stemming wil maken. Zoals de ‘terreur’ van de eis tot transparantie; de ‘tombola’ van de jaarlijkse ranglijsten van Elsevier en AD; en dus die oproep om je als artsen toch vooral niet te laten ‘degraderen tot willoze collaborateurs’.
Maar ook inhoudelijk valt veel aan te merken. Selectieve feitenweergave. Zwaar overdreven voorstelling van zaken. Logische inconsistentie. Bedenkelijk gedreig. En vooral ook misrepresentatie van standpunten van anderen. Die worden niet gepresenteerd als inhoudelijke verschillen van opvatting, maar als bewijs van andermans foute, primair materiële motieven en belangen – zoals ‘winstbejag’. En die plannen om de kosten van de gezondheidszorg te beheersen of de kwaliteit ervan te verbeteren, worden weliswaar ‘verkocht’ onder een mooi klinkende vlag, maar dienen in werkelijkheid een andere agenda. Namelijk die van een complot om de Nederlandse arts diens professionele autonomie te ontnemen. Vandaar ook de oproep om ‘de regie terug te pakken’, en te zorgen dat ‘u leiding blijft geven, en geen volger wordt’.
Op zichzelf is dit een serieus en legitiem issue: waar precies hoort de autonomie van artsen, en van professionals in het algemeen, te beginnen en te eindigen? Hoe vind je het juiste evenwicht tussen enerzijds die autonomie, met al zijn goeie kanten zoals passie en gevoel van verantwoordelijkheid, en aan de andere kant de niet minder legitieme wens tot verantwoording, kosten/baten-analyse en (kwaliteits)controle.
Die nuance is aan de auteurs van ‘Help dokter, de zorg verzuipt!’ niet besteed. Maar veel belangrijker is dat hun sentimenten, in minder uitgesproken en onbeheerste vorm, ook breder leven in de wereld van medische professionals. En dat die daarom serieuze tegenspraak verdienen, in een toonzetting van respect en met beredeneerde inhoud.
Gelukkig is ook hiervan een actueel voorbeeld, in een opiniebijdrage in Trouw door hoogleraar bestuurskunde Hans de Bruijn. Die heeft als kop ‘Ode aan de manager’; en ook dit klinkt als aanzet tot een gechargeerd verhaal, maar dat is het gelukkig niet. Ook De Bruijn maakt trouwens melding van ‘malle bureaucratie’ in de zorg, zoals minutenregistratie ‘die een praatje tussen hulpverlener en cliënt onmogelijk maakt’. Maar één ding doet hij niet, en dat is oproepen tot een oorlog tussen management en professionals. Dus zo kan het gelukkig ook.
8 reacties
Een verademing deze oproep tot een genuanceerde discussie. Soms lijken de discussiesites in de medische wereld ( en helaas soms ook deze site) op een soort “geenstijl” waar factfree afreageren van primaire emoties onderbouwd met synische complottheorieen de boventoon voeren. De toekomst van de zorg kent vele zeer serieuze dilemmas’s die vragen om een serieuze discussie!
Linda ter horst
19 oktober 2013 / 16:33Eindelijk: de nuance.
Falsifieert en becommentarieert u dus maar zsm de volgende stellingen uit het gewraakte stuk:
– 1. Commissie Meurs: ‘Nederland telt ten opzichte van vergelijkbare landen relatief weinig medisch specialisten. Zij zetten een uitstekende gezondheidszorg neer. De gemiddelde productiviteit per medisch specialist ligt hoog, terwijl het aantal ingrepen relatief laag blijft.’
– 2. Het ondoorzichtige dbc-systeem…heeft …miljarden gekost en geleid tot veel wederzijds wantrouwen tussen beleidsmakers en het veld. Tevens tot meer regelgeving en dure bureaucratisering.
– 3. De invoering van marktwerking…leidt helaas ook tot steeds verder oplopende kosten en slechtere zorg, omdat het honoreren van verrichtingen in plaats van resultaten leidt tot overproductie en winstmaximalisering en tot verarming van de inhoud – en dus van de kwaliteit van de patiëntenzorg. De resultaten zijn: onzekerheden bij patiënten en artsen, oplopende aantallen DOT’s, een slechtere continuïteit van zorg en veelal nutteloze kosten aan consultancy-, advies-, marketing- en reclamebureaus.
– 4. Zeer complexe zorg kun je concentreren, maar voor (oudere) patiënten is het veel beter om basiszorg in de nabijheid te leveren en niet in grote, onpersoonlijke instellingen op afstand. Slechtere bereikbaarheid leidt tot complicaties en allerlei logistieke problemen en ontneemt de zwaksten in de samenleving goede basiszorg met alle (ook financiële) gevolgen van dien.
– 5. ” Er zou op grote schaal gefraudeerd worden ” ; bron? Stemmingmakerij?
– 6. “buitensporige media-aandacht voor incidentele medische missers” ; onjuiste stelling soms ? Zo ja, waarom? Jansen Steur?
– 7. “Medisch specialisten hebben ‘om de HSMR te drukken’ nu het advies gekregen om bij alle overledenen zoveel mogelijk comorbiditeit op te sporen. ” Fabel of feit? Mening?
-8. “De recente akkoorden tussen Schippers, NVZ, OMS, NFU, ZKN, ZN en NPCF waarin geregeld is dat verzekeraars alleen nog zorg tegen de scherpste prijs gaan inkopen en zorgaanspraken, ‘zinloze zorg’, ongewenste praktijkvariatie, verspilling en fraude gaan beperken, imponeren ook als inbreuken op het primaire proces louter omwille van winstmaximalisatie.” Ook al onjuist? Maar waarom?
– 9. “Onze enige prioriteit moet vanaf nu de primaire patiëntenzorg zijn. We moeten zorgen dat deze op basis van wetenschappelijke en klinische resultaten aangeboden blijft worden en dat ze niet verder wordt verzwakt.” . En: ” Zet het primaire proces altijd boven aan elke agenda met management en raad van bestuur. Niet de kosten, opbrengsten of prestatie-indicatoren.” Is dit stemmingmakerij? Zo ja, waarom?
Een stuk wegzetten als “stemmingsmakerij” , om vervolgens niets inhoudelijks aan de discussie toe te voegen is een gemiste kans.
Reppen over “primaire emoties” zonder in te gaan op de inhoud zegt veel over de schrijver. Maar helaas niets over het gewraakte artikel, laat staan over de schrijvers ervan.
Complottheorieën in een zin schrijven met een oproep tot “een serieuze discussie” geeft geen pas.
Graag antwoord op bovenstaande vragen, voordat u onzin roept.
Arnold
19 oktober 2013 / 21:25@ Arnold: selectieve verontwaardiging over woordkeuze is voor velen onder ons (blijkbaar) een uitstekend argument op toch vooral niet op de inhoud in te gaan.
E.Kriek
19 oktober 2013 / 22:04Met genoegen kom ik (nader) terug op de ‘inhoud’, op een nog te kiezen tijdstip en plaats.
Flip Vuijsje
20 oktober 2013 / 09:17@arnold
ad 1: eens
ad 2: eens, overigens is het DBC systeem grotendeels door de zorgsector zelf bedacht
ad 3: eens/oneens. marktwerking heeft gemengde resultaten. goed en slecht. ja honoreren resultaten is het theoretisch ideaal. Daar is iedereen het over eens nu de praktijk nog. Laten we doorgaan in dit groeiproces en elkaar helpen verbeteringen te realiseren.
ad 4: in Nederland zijn de reisafstanden naar ziekenhuizen in vergelijking met andere landen extreem klein. Kwaliteit moet gaan boven bereikbaarheid, en ja basiszorg dichtbij ook belangrijk. Is dus een kwestie van balans
ad 5: niemand weet het echt denk ik. maar verhalen over grootschalige upgrading van DBC’s hoor ik ook van ziekenhuizen en specialisten zelf.
ad 6: ja, waar. Maar is dat relevant voor het kernthema? Roept nu eenmaal veel emotie op en daar kicken de media op
ad. 7: geen idee. Als het waar is komt het vast naar buiten en is het een ernstig gebrek aan professionaliteit
ad 8: In de genoemde akkoorden nemen partijen gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zowel een goed zorgaanbod als het tegengaan van onnodige kosten(stijgingen). Dat is m.i. de essentie en dat is voor de toekomstbestendigheid van de zorg heel belangrijk.
ad 9: natuurlijk moet goede patiëntenzorg de prioriteit zijn. Daar is iedereen het mee eens. En ja dat moet altijd boven aan de agenda staan. Maar de zorg is niet zwart-wit. Er zijn tegenstrijdigheden en dilemma’s. Ik verwacht van zorgaanbieders en specialisten dat ze niet alleen het belangrijkste doen (goede patiëntenzorg) maar ook verantwoordelijkheid nemen voor zaken als kostenontwikkeling. Iedereen weet dat als we dat niet doen we knarsend vastlopen.
Veel van de stellingen zijn dus geheel of deels juist. Bovenstaande stellingen gaan echter niet in op waarom ik het stuk van Oerlemans en Innemee zo schadelijk ongenuanceerd vind.
Het creëert een sfeer van tegenstellingen en het roept op tot een vrij “dom” soort van protest. Zoveel beter zou het zijn op samen met de andere partners te werken aan een toekomstbestendige zorg. Daar heeft iedereen belang bij en daarmee voorzie je in een enorme maatschappelijke behoefte. Het wegzetten van andere partijen helpt daarbij niet en complotdenken als het beschuldigen van het inzetten van euthanasie om kosten te besparen zou lachwekkend zijn ware het niet dat het zo luguber en serieus is.
Linda ter horst
20 oktober 2013 / 12:38@Linda ter Horst: we stellen dus vast dat de genoemde specialisten een punt hebben.
Over de sfeer van tegenstellingen: die is er in de zorg !
Hier en nu.Levensgroot.
Dat is niet goed en het kan zo niet goed blijven gaan in de zorg.
Terecht dat de specialisten dit signaleren. Dat ze dat op een emotionele manier doen toont slechts hun betrokkenheid en de sense of urgency die ze ervaren.
Tot slot: er is vandaag nog steeds een maatschappelijke discussie gaande over de hoge kosten die in het laatste levensjaar worden gemaakt. De boodschap is duidelijk:”die ouderen kosten klauwen met geld, en ze leven maar een paar maandjes extra” .
Op zich niet zo ver van de werkelijkheid dus dat vervolgens aangenomen mag worden dat euthanasie “een goedkope oplossing” gevonden wordt door sommige partijen!
Inderdaad, luguber en bizar.
In een beschaafd land met een goed functionerend zorgstelsel zouden dit soort discussies niet zo nadrukkelijk op de voorgrond staan. Niet alles is in geld uit te drukken.
Arnold
20 oktober 2013 / 16:05Ja ze hebben zeker een punt. Ik keer me vooral tegen de weinig oplossingsgerichte manier waarop dat wordt geuit.
Wat euthanasie betreft als “goedkope oplossing”. Ik geloof er niks van heb ik nog nooit gehoord. Gelukkig beslist de patiënt en als die dat niet goed kan is er altijd een arts betrokken die geen belang heeft bij een “goedkope oplossing”. Ik blijf het te bizar voor woorden vinden en vind alleen al de suggestie puur crimineel.
Linda ter horst
20 oktober 2013 / 16:29Vuijsje reduceert de oproep van de genoemde medisch specialisten tot ” een oorlog tussen management en professionals” .
Fout!
Hij slaat de plank volledig mis.
Dat was echt niet de boodschap van het gewraakte artikel.
Misschien tot teleurstelling van een enkeling: het artikel laat managers ongemoeid.
Het artikel richt zich op de macht van zorgverzekeraars.
Over het verdacht maken, c.q. demoniseren van artsen.
Over claims aangaande frauderende artsen ( wat is aangetoond? Pakweg 50 miljoen? Hoeveel reclamegelden zijn er uit onze portemonnee geklopt? Een half miljard! )
Over eenzijdige negatieve berichtgeving. Jansen Steur.
Over verkeerde keuzes door de politiek.
Over de rampzalige gevolgen hiervan voor patiënt ( en behandelend arts) .
Er is geen oproep tot een oorlog tussen specialisten en management.
Er zijn echt indringender, en ingrijpender problemen, dan het management, in de zorg.
E.Kriek
20 oktober 2013 / 21:55