Stemmingmakerij

Sinds de introductie van het preferentiebeleid zou veel mis zijn met de kwaliteit van geneesmiddelen. Deze klacht verwoordden apothekers gisteren in de gratis ochtendkrant Spits. Bij nadere beschouwing bleek het om precies twee apothekers te gaan. Linda Jonkers heeft het in dit verband over het gebrekkige verpakkingsmateriaal. En Bastien Renirie spreekt over een zeeplucht. “ Het is wachten op de volgende calamiteit”, zegt hij zelfs.

Het opvallende is dat ‘volgende calamiteit’ de indruk wekt te verwijzen naar een vorige calamiteit. Ik denk dan aan recente krantenkoppen over tientallen vermijdbare ziekenhuisopnamen na verstrekking van een verdacht generiek, of misschien zelfs doden. Maar berichtgeving hierover kan ik nergens terugvinden. Ook opvallend is dat beroepsorganisatie KNMP zich niet in de geschetste problemen lijkt te herkennen. “Er zijn geen grote misstanden en medicijnen zijn in de regel veilig door de strenge regels”, laat een woordvoerder weten.

Dit wekt de indruk dat Jonkers en Renirie zich iets teveel hebben laten meeslepen in het interview met de ongetwijfeld zeer enthousiaste Spits-verslaggever. Als Jonkers en Renirie gelijk hebben, wil ik geen verdachtmakingen maar bewijs. Apothekers zijn toch academici? Onderzoek die pillen dan, en kom met wetenschappelijke onderbouwing van je claim. Dan heb je – mogelijk – een punt. Maar hou anders je mond dicht.

Delen