Stenen tijdperk
Ook als de financiering voor een nieuwbouwplan al rond is, kiezen zorgorganisaties er steeds vaker voor om die plannen toch nog maar even niet te verwezenlijken. Het Waarborgfonds voor de Zorgsector constateert dit en noemt gebrek aan zorgpersoneel een van de redenen voor deze heroverweging. Een begrijpelijke inderdaad, want wat heb je aan dat gebouw als je niet de bemensing hebt om er zorg in te leveren. Andere overwegingen van zorgorganisaties die het fonds noemt, zijn tegenvallende aanbestedingsresultaten en ‘veranderende exploitatie-perspectieven’ door de prijsstijgingen. Ook goede redenen natuurlijk.
‘De zorg komt heel langzaam tot het besef dat het stenen tijdperk op zijn einde loopt’
Maar er is ook een meer fundamentele uitdaging, en dat is de verschuiving naar zorg ‘op afstand’ en ‘buiten de muren’. Ook die noemt het fonds. Maar opvallend genoeg zet het die specifiek neer als een uitdaging voor de ziekenhuizen. En dat is natuurlijk te beperkt, want de intramurale zorg heeft hier immers net zo goed mee te maken, gelet op de verschuiving naar wonen in de wijk. Kijk maar naar het credo van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen: meer digitaal, meer thuis en meer eigen regie.
De conclusie lijkt onontkoombaar: de zorg komt heel langzaam tot het besef dat het stenen tijdperk op zijn einde loopt.
4 reacties
Of is het een kwestie van langzaam tot het besef komen dat het vanaf de Haagse Olympus de bedoeling is de kosten à la een sawah systeem stap voor stap neer te laten komen op de schouders van de eindgebruiker van het zorgaanbod en diens omgeving?
Wat denk jij Frank?
Als het zwemt als een eend, kwaakt als een eend en vliegt als een eend zal het wel een eend zijn. Laten we dus maar nuchter zijn en het Haagse beest in de bek kijken: de aanjagende argumentatie is de bestrijding van de kostenstijging door de patiënt gaandeweg te veranderen in consument (als het huidige gemankeerde marktstelsel blijft bestaan) of in belasting/premiebetaler (als het marktstelsel uit het zicht verdwijnt).
Het wordt tijd dat deze ontwikkeling buiten de Haagse kringen duidelijk wordt. Of hebben we daar een vergelijkbare ‘opstand’ voor nodig als de boeren vertonen?
hans hof
5 mei 2023 / 13:06Hoewel ik je standpunt begrijp en deels ook deel, denk ik dat je aan één belangrijk aspect toch voorbij gaat Hans. Namelijk het gegeven dat lang niet alle vragen waarmee mensen de zorg binnen komen ook binnen de zorg moeten (of: kunnen) worden beantwoord. Vooral daarover moet het grote publiek goed worden voorgelicht. Eind vorig jaar stelde Wieke Paulusma (D66) een publiekscampagne voor over de toekomst van de zorg. Die is met brede instemming van de Tweede Kamer aangenomen. Het is alleen nu tijd dat hij ook daadwerkelijk van start gaat.
Frank van Wijck
5 mei 2023 / 13:13Vanzelfsprekend is de oplossing van zorg- en welzijnsvraagstukken niet alleen in het aanbod van de zorgsector te vinden. In feit toon je met je reactie aan dat het probleem waar ik op duid nog omvangrijker is. Immers, niet alleen het profiel van de individuele mens maar ook de leefomgeving in allerlei opzichten bepaalt welke behoeften men heeft en welke behoeftevervulling op eigen kracht van die ‘men’ verwacht mag worden. De huidige Haagse teneur is het ‘afschuiven’ op de individuele mens en dat is een niet realistische en in mijn ogen unfaire benadering. Een eerlijke aanpak zie ik niet verpakt worden in een publiekscampagne. Dat is weer zo’n voorbeeld van mistvorming waar ook D66 goed in is.
hans hof
5 mei 2023 / 13:43Dat ligt eraan hoe het wordt aangepakt, lijkt mij. Als dit bevoogdend gebeurt, zal het zeker op dorre grond vallen. Feit is wel dat bij de komst van het huidige stelsel een gelijkwaardige driehoek moest ontstaan van zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgverzekerden. Zo was het bedoeld. Maar die laatste groep is sinds de introductie van dat stelsel in 2006 vrij stelselmatig buiten iedere discussie over de zorg gehouden. Hij heeft geen stem en geen kennis. Een publiekscampagne is zeker niet voldoende om dat te veranderen, maar het kan wel een begin zijn.
Frank van Wijck
5 mei 2023 / 13:48