Stevige ambitie

Het bericht dat Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg Nederland, onder de naam Zorgeloos een nieuwe zorgverzekeraar wil introduceren, wekt bij veel mensen hoge verwachtingen. Ook het ambitieniveau is hoog, blijkt uit het interview dat mede-initiatiefnemer Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde) gisterenochtend gaf aan RTV Rijnmond. Hij vertelde dat de nieuwe verzekeraar eerst 10.000 mensen aan zich wil binden die lid willen worden. “Dan gaan we regelen dat ze zich bij ons kunnen verzekeren”, zei hij.

Die opzet kennen we nog van het mislukte initiatief Anno12 van Rob Adolfsen. Maar wat Rotmans vervolgens zei, was opvallend: “Voor ons is dit een middel om het zorgstelsel te veranderen. (…) We willen de nieuwe zorgverzekeraar gebruiken om de macht te breken van de grote zorgverzekeraars. En als we ons doel hebben bereikt, dan heffen we onszelf op. Dan wordt die zorg menselijker en goedkoper en eenvoudiger en hebben we de grote zorgverzekeraars zodanig beïnvloed dat die anders zijn gaan denken en werken. En dan hebben we ons doel bereikt en zijn we niet meer nodig.”

Rotmans bleek in het interview realistisch genoeg om hieraan toe te voegen: “Dit is een lang proces dat jaren gaat duren.” Daarin heeft hij ongetwijfeld gelijk, want dit is niet iets wat je met 10.000 mensen bereikt. Om dit te bewerkstelligen, moet Zorgeloos een factor van belang worden, feitelijk even groot worden als de grote vier dus. Die tellen gemiddeld een kleine vier miljoen verzekerden, dus dit vereist dat een grote massa mensen bereid is serieus na te denken over zijn zorgverzekering en daaraan ook een concrete stap te verbinden door daadwerkelijk over te stappen. Onmogelijk is dat niet. Maar de overstapcijfers van de laatste tien jaar – en het falen van Anno12 – hebben wel laten zien hoe moeilijk het is.

Delen