Stilte, opname
Het is interessant de reacties te zien die minister Edith Schippers losmaakt met haar voorstel het gesprek tussen arts en patiënt op te nemen. In een van die reacties wordt het ‘een zeer bedenkelijke ontwikkeling’ genoemd en een voorbeeld van ‘heilloze transparantiedwang die onze maatschappij aan het ziek maken is.’ Een ander stelt dat ‘controle en wantrouwen’ het uitgangspunt vormen. Een derde stelt de vraag: ‘Heb ik dan geen recht op bescherming?’
Het zijn allemaal reacties die vanuit het defensief geschreven zijn en eerlijk gezegd begrijp ik dat niet zo goed. Is het voorstel van de minister niet vooral bedoeld vanuit het perspectief van de patiënt? We weten dat die een groot deel van de verstrekte informatie uit het consult niet onthoudt. Hij kan dit ondervangen door iemand mee te nemen die meeluistert, maar ook dat biedt minder zekerheid voor exacte reproductie dan een opname die kan worden teruggeluisterd.
De gedachte lijkt te overheersen dat een opgenomen gesprek tegen de arts kan worden gebruikt. Vreemd, want als het goed is verstrekt de arts tijdens het consult alleen op basis van de wetenschappelijke opleiding die hij heeft gevolgd informatie die aansluit bij de vraag van de patiënt. Op zijn mening over andere zaken zit de patiënt niet te wachten. Heel anders is het soms tijdens de interviews die ik doe. Hierin krijg ik nogal eens terzijdes te horen waarin de arts dingen vertelt die niet voor publicatie bedoeld zijn. En niet zelden krijg ik halverwege het gesprek de verbaasde opmerking: “Werk jij nog met pen en papier? Neem het toch gewoon op joh.”
5 reacties
Al jaren moedig ik het filmen van mijn uitleg juist aan. Mensen onthouden inderdaad maar weinig van je wat je vertelt. Dit leidt niet zelden tot problemen. Mensen begrijpen niet waarom ze ook alweer zo vaak de naar de mondhygiënist moeten. Worden ze soms aan het lijntje gehouden? Klopt die rekening wel? Had de tandarts niet gezegd dat ze helemaal geen antibiotica moeten? Dingen die ik ze een of meerderen keren heb uitgelegd maar die niet zijn blijven hangen. Dus ja, graag, neem maar op wat ik vertel en wat ik voordoe in de mond. Hoe vaak komen mensen niet thuis en gaan vol goede moed voor de spiegel staan en denken dan…hoe moest het nou ook alweer? Was dat bloed nou goed of juist niet? Moest ik nou die rager hergebruiken of weggooien? Wat ook heel goed werkt, is het fotograferen van de plakkleuring. De plakkleuring laat zien hoeveel plak er nog zit en vooral waar. Door dit thuis nog eens te bekijken kan de patiënt zelf zien waar ze ook alweer extra goed moesten poetsen. Deze foto kunnen ze dan meenemen bij de volgende behandeling en een vergelijking maken met de nieuwe kleuring. Is er vooruitgang of achteruitgang? Zo’n foto zegt vaak veel meer dan het percentage wat aangegeven wordt. Want 20%..is dat nou veel? Of niet? Het zegt ze hoogstwaarschijnlijk niks. Een foto spreekt veel meer. Wordt ik op een fout betrapt? Nou, prima, daar leer ik alleen maar van. “De vorige keer zei u dit en dat…luister maar.” Laat maar horen. Waarschijnlijk is het inzicht verandert door de wetenschappelijke onderzoeken. Ik weet ook op een gegeven moment niet precies meer wie ik wat heb verteld. Dus kom maar op met die phones!
Lieneke Steverink
14 maart 2016 / 09:26Misschien komt de defensieve reactie wel door het argwaan wat sommigen hebben jegens de minister. Ik kan me niet voorstellen dat ze ook zo reageren als een cliënt met het voorstel was gekomen.
Ik moedig het zelf alleen maar aan. Het feit dat cliënten heel veel informatie in een zeer korte tijd moeten verwerken leidt er nu eenmaal toe dat niet alles juist overkomt of goed onthouden wordt (en dan heb ik het niet eens over de communicatievaardigheden van sommige collega’s). Het is een van de redenen dat ik 1 op 1 sessies combineer met online trainingen. Kunnen ze de uitleg nog regelmatig terugzien.
Bas van Pelt
14 maart 2016 / 09:46Opnemen moet natuurlijk kunnen, maar of het veel helpt om volledig geïnformeerd te worden, ik betwijfel het.
Een aantal écht goede tips daarvoor hoorde ik op radio 1 in het interview met Maria Smit: http://www.radio1.nl/item/347567-Minister:%20'Maak%20opname%20van%20gesprek%20met%20dokter‘.html
patient2punt0
14 maart 2016 / 19:06Mijn devies zou zijn: laat iedere patiënt zelf beslissen of hij er wat mee opschiet. Zeg – conform het advies van patiëntenfederatie NPCF – gewoon eerlijk dat je het consultgesprek wilt opnemen en doe er je voordeel mee.
Frank van Wijck
14 maart 2016 / 20:43Tijdens een vechtscheiding vroeg de ex ( niet patient bij mij) een gesprek met mij aan. Gaandeweg bleek dat hij, zonder toestemming, het gesprek opnam, en dat hij mij bepaalde uitspraken over de gezondheid van zijn dochter wilde ontlokken.
Zonder toestemming van mw Schippers heb ik hem de spreekkamer uitgetimmerd.
W.Sanders
15 maart 2016 / 08:31