Strategisch voorsorteren

Ziekenhuis Rivierenland in Tiel gaat de samenwerking met de huisartsen intensiveren, lees ik in de Gelderlander. En niet alleen in Tiel zelf, maar ook in de brede regio. Dat is natuurlijk niet voor niets. Ga maar na:

  • Op een half uur rijden ligt het Gorinchemse Beatrixziekenhuis.
  • Dezelfde reistijd is nodig om in Nieuwegein te komen, waar het St Antonius Ziekenhuis is.
  • Iets dichterbij ligt de polikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Zaltbommel. De hoofdvestiging in Den Bosch is slechts één keer gas geven verder.
  • Ook Nijmegen – met het Canicius-Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudumc – ligt op pakweg een half uur afstand.
  • Een kleine tien minuten doorrijden en je bent in De Gelderse Vallei in Ede. Wat dichterbij is de polikliniek van dit ziekenhuis in Wageningen.

Kortom, het is een beetje dringen daar in dat stukje Nederland. Het is dan ook niet voor niets dat het ziekenhuis een geboortecentrum begint, en aankondigt dat alle 65-plussers bij opname een uitgebreide check krijgen. Rivierenland wil blijkbaar aan beide zijden van het spectrum van het leven in beeld zijn. En hoewel iedereen de mond vol heeft over het belang van keuzevrijheid in de zorg, weten we ook dat het gros van de patiënten zich voor ziekenhuisopname laat leiden door het advies van de huisarts. Nu maar hopen dat de huisartsen in de brede regio ook gecharmeerd zijn van de plotselinge toenaderingspoging van het ziekenhuis.

Delen