Strategisch voorsorteren
Ziekenhuis Rivierenland in Tiel gaat de samenwerking met de huisartsen intensiveren, lees ik in de Gelderlander. En niet alleen in Tiel zelf, maar ook in de brede regio. Dat is natuurlijk niet voor niets. Ga maar na:
- Op een half uur rijden ligt het Gorinchemse Beatrixziekenhuis.
- Dezelfde reistijd is nodig om in Nieuwegein te komen, waar het St Antonius Ziekenhuis is.
- Iets dichterbij ligt de polikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Zaltbommel. De hoofdvestiging in Den Bosch is slechts één keer gas geven verder.
- Ook Nijmegen – met het Canicius-Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudumc – ligt op pakweg een half uur afstand.
- Een kleine tien minuten doorrijden en je bent in De Gelderse Vallei in Ede. Wat dichterbij is de polikliniek van dit ziekenhuis in Wageningen.
Kortom, het is een beetje dringen daar in dat stukje Nederland. Het is dan ook niet voor niets dat het ziekenhuis een geboortecentrum begint, en aankondigt dat alle 65-plussers bij opname een uitgebreide check krijgen. Rivierenland wil blijkbaar aan beide zijden van het spectrum van het leven in beeld zijn. En hoewel iedereen de mond vol heeft over het belang van keuzevrijheid in de zorg, weten we ook dat het gros van de patiënten zich voor ziekenhuisopname laat leiden door het advies van de huisarts. Nu maar hopen dat de huisartsen in de brede regio ook gecharmeerd zijn van de plotselinge toenaderingspoging van het ziekenhuis.
9 reacties
Als ik u goed begrijp vindt u keuzevrijheid in de zorg een wassen neus? Of mag de keuze wel gedaan worden vóór de patiënt in plaats van dóór de patiënt?
Verder lijkt er me een verwijt in deze blog door te klinken dat ziekenhuizen zakelijker gaan denken. Maar is dat in den beginne niet hetgeen met oogst met marktwerking?
Veel vragen, maar mogelijk was dat ook de intentie van deze blog.
Alberts
24 maart 2014 / 13:00Keuzevrijheid zie ik niet als een wassen neus. Wel constateer ik dat veel mensen blijken te volstaan met het voorstel voor doorverwijzing dat de huisarts hen doet. Rivierenland begrijpt heel goed deze grote waarde van de huisarts als persoon die (terecht) het vertrouwen van de patiënt geniet. Het is verder beslist geen verwijt, maar slechts een constatering, dat dit ziekenhuis zakelijker is gaan denken. Dat dit de oogst is van de marktontwikkeling in de zorg is een feit.
Frank van Wijck
24 maart 2014 / 13:06“dat dit ziekenhuis zakelijker is gaan denken” lijkt me eerder kul…
G K Mitrasing
24 maart 2014 / 13:30Waarom?
Frank van Wijck
24 maart 2014 / 13:31http://watkostdezorg.nl/
Passanten tarieven zijn nog geheim bij het Ziekenhuis Rivierenland.
Maar ja, wie gaat er nu ook uit vrije wil naar Tiel? Flipje is per slot van rekening niet voor niets verhuisd.
Per 2015 gaat alles op de schop en Ziekenhuis Rivierenland houdt vast aan obsolete verdienmodellen: de verzekerden dom houden en laten doorverwijzen door de huisartsen tegen een vergoeding per verwijzing.
Gaat niet op. Verzekeraars kopen geconcentreerd en selectief in en huisartsen krijgen per 2015 nog 75% van hun inkomsten gegarandeerd binnen middels inschrijftarieven e.d. De overige 25% moeten zij verdienen middels onderhandelingen met de verzekeraars, de tarieven zijn door de NZa vrijgegeven, met de taakstelling dat budget ziekenhuizen met 1% mag groeien. De huisartsen worden verzocht meer zelf te doen, meer ziekenhuisverplaatste zorg, minder te verwijzen en als zij verwijzen dan verwijzen naar ziekenhuis van voorkeur verzekeraars.
Ziekenhuis Rivierenland voert op deze manier een achterhoede gevecht. Beter is over de eigen schaduw heen te stappen en zich te openen voor vestiging van huisartsen, poliklinieken van huisartsen e.d. Lagere prijzen, hogere productie tegen betere kwaliteit; honorering op uitkomsten! Die 25% wordt zo 50%.
Laat dat de huisartsen niet horen.
Tweede lijn moet krimpen en de Eerste lijn mag alleen maar groeien als dat gelijk opgaat met de krimp van de Tweede lijn.
Verzekeraars mogen het verschil tussen de raming van de schadelast en de uiteindelijk per jaar gerealiseerde schadelast voor zichzelf houden. Als reserve voor later.
Dat is de perfide prikkel in het systeemmodel Zorgstelsel 2006. Vrije tarieven is daarbij sinds 2012 de meest perverse ontwikkeling. Verzekeraars mogen van de NZa alles, mits zij maar aan hun zorgplicht voldoen. 25% van het inkomen van huisartsen is per 2015 vrij ‘onderhandelbaar’ tarief.
Daar weten de verzekeraars wel raad mee.
Tenzij de Minister weer komt met een transitie akkoord; uiteindelijk is het de Minister die in dit systeemmodel van gereguleerde marktwerking alles bepaald.
Merkwaardige blog van FvW overigens; hij was toch zo’n voorstander van sturing door verzekeraars en inperking van de keuzevrijheid voor de verplicht verzekerden? Fervent voorstander van afschaffing restitutie polis en intrekken art 13 Zvw?
En nu opkomen voor Tiel?
anh jansen
24 maart 2014 / 18:19Dat ik zou “opkomen” voor Tiel is een invulling die ik niet begrijp. Ik schets slechts wat er gebeurt in de regio en tegen welke achtergrond dit gebeurt.
Frank van Wijck
24 maart 2014 / 18:27http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/03/24/kamerbrief-over-invoering-integrale-bekostiging-specialistische-zorg.html.
Geeft de ontwikkelingen weer en het gedachtengoed wat speelt op VWS. Achterhoede gevecht door Ziekenhuis Rivierenland wordt in 22 pagina’s uitgespeld.
En opkomen voor Tiel?
“Nu maar hopen dat de huisartsen in de brede regio ook gecharmeerd zijn van de plotselinge toenaderingspoging van het ziekenhuis”.
Is dit nu wel of geen oproep om naar Tiel te verwijzen?
anh jansen
24 maart 2014 / 18:29Nee, natuurlijk is dat geen oproep aan de huisartsen om naar het ziekenhuis in Tiel te verwijzen. Ik denk ook heus niet dat de huisartsen zich iets gelegen zouden laten liggen aan een dergelijke oproep van mij. En ik heb geen enkel belang bij een dergelijke oproep. Het is te hopen voor het ziekenhuis dat de huisartsen dit gaan doen, bedoel ik slechts, want anders heeft het wel een probleem met zijn strategische keuze. Of die hoop terecht is, gaan we in de komende periode merken.
Frank van Wijck
24 maart 2014 / 18:40Angst (voor verlies van patiënten en dus geld) en financiële prikkels zijn vermoedelijk leidend in deze stap van het Rivierenlandhospitaal te Tiel terwijl behoud van of verbetering van kwaliteit dat zou moeten zijn. Het is wederom zorgwekkend!
Jurriën Wind
25 maart 2014 / 12:29