Streep trekken

De beslissing van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen om toch niet te kiezen voor het elektronisch patiëntendossier van Epic, zet de discussie over het EPD in ziekenhuizen opnieuw op scherp. Eric Janson, bestuurder van Zorggroep Leveste Middenveld, noemde eerder dit jaar in Zorgvisie ICT de keuze voor een EPD “een ingewikkeld mijnenveld”. De enige manier om dit te overleven, stelde hij, is “een streep te trekken bij een prijs die je je kunt veroorloven en op basis daarvan te gaan onderhandelen over wat je echt nodig hebt”.

Toch was de prijs niet de enige reden voor het CWZ om van Epic af te zien. Het ziekenhuis liet weliswaar weten van Epic te weinig garanties te krijgen voor het in de hand houden van de kosten bij invoering van het systeem, maar het liet ook weten onvoldoende garanties te krijgen op het punt van het in de toekomst met het systeem kunnen voldoen aan wet- en regelgeving, onder andere met betrekking tot privacy van patiënten. Bij Radboudumc, dat sinds enige tijd met Epic werkt, zullen ze even de adem ingehouden hebben bij het vernemen van dit kritiekpunt. Vervolgens liet een woordvoerder met enige spoed weten dat de privacy volgens alle wetten en regels gewaarborgd is. “Daar zorgen we voor, daar staan we voor, nu en in de toekomst”, heet het.

Over de kosten gaat het in de reactie vanuit Radboudumc verder niet. Wel zegt Jacquelien de Leeuw, verpleegkundige in het ziekenhuis, deze maand in TVZ, tijdschrift voor verpleegkundig experts over Epic: “De aandacht voor scholing blijft onverminderd belangrijk, want het systeem is niet statisch maar voortdurend in ontwikkeling”. Dat ontwikkeling geld kost begrijpt iedereen. Maar dat het goed is ergens een streep te trekken, zoals Janson stelde, ook.

Delen