Struikelende sterren

Ray Manzarek is dood. Afgelopen maandag overleed de medeoprichter en toetsenist van The Doors, degene ook die het fameuze intro bedacht van Light My Fire, aan de gevolgen van galgangkanker, 74 jaar oud. Een dag later stierf na jaren van hartproblemen Steve Hyams, ooit kort zanger en gitarist bij Mott the Hoople, 62 jaar oud; en diezelfde dag ook basgitarist Trevor Bolder van Uriah Heep, 62 jaar, alvleesklierkanker.

Ray Manzarek overleed bijna 42 jaar na de dood van Doors-zanger Jim Morrison. In die korte periode (1969 – 1971) overleden niet minder dan vier grote rocksterren: naast Morrison ook Brian Jones van The Rolling Stones, Jimi Hendrix en Janis Joplin. Alle vier vanwege, onder meer, een verkeerde dosis drugs, en alle vier 27 jaar oud.

Sindsdien zijn nog wel meer rocksterren van de eerste generatie een niet-natuurlijke dood gestorven, vaak door overdosering, soms door zelfmoord (en in één geval, John Lennon, door moord.) Maar veruit de meesten hebben hun wilde jaren weten te overleven, en zijn later ook verstandiger gaan leven. Ze zijn intussen boven de zestig, sommigen al ouder dan zeventig. En ze krijgen dus nu, zoals zo velen op die leeftijd, steeds vaker te maken met meer alledaagse gezondheidskwesties.

En dat blijft natuurlijk een beetje vreemd: een rockster die oud(er) is, dat is één ding, waar we intussen wel al wat aan gewend raken. Maar een rockster die oud én ziek is, dat blijft toch nog even slikken.

De voorbeelden worden almaar talrijker. Aerosmith-basgitarist Tom Hamilton (61) moest zich vorige maand wegens een ernstige longinfectie terugtrekken uit een Australische tournee. Eddie van Halen (58) heeft pas nog zijn fans verzekerd dat hij weer helemaal in orde is, maar moest afgelopen najaar een Japanse tournee afzeggen na een operatie wegens ernstige diverticulitis, waarvan hij maandenlang moest herstellen.

Meat Loaf, ofwel Marvin Lee Aday (65), moest onlangs een deel van een Britse tournee schrappen vanwege gezondheidsproblemen van verschillende leden van zijn band. Zelf heeft Meat Loaf gezegd dat dit sowieso zijn laatste tournee is, omdat zijn eigen gezondheid het niet langer toelaat dat hij steeds op reis is. Afgelopen november kreeg hij een nieuwe knie, en binnenkort een tweede. Hij heeft al eens concerten moeten missen vanwege een cyste op de stembanden. En wat evenmin helpt, heeft hij zelf gezegd, is dat “‘ik honderd pond meer weeg dan Jagger.”

Ook Billy Joel, net 66 geworden, heeft in een interview laten weten dat hij serieus overweegt om met optredens te stoppen. Omdat zijn lichaam dat steeds minder aankan, na onder meer twee heupvervangende operaties. (“I’m not as athletic as I used to be. I don’t jump off the piano anymore.”)

En de dodenlijst van de eerste helft van 2013 blijft groeien. Clive Burr, drummer van Iron Maiden op de eerste drie grote albums, 56 jaar oud, multiple sclerose. Yes-gitarist Peter Banks, 65 jaar, hartfalen. Alvin Lee van Ten Years After, 68 jaar, na onvoorziene complicaties bij een routine-operatie. Dan Toler van The Allman Brothers, 65, aan ALS. Kevin Ayers van The Soft Machine, 68, overleden in zijn slaap. En dan zijn er Rick Huxley van The Dave Clark Five, Reg Presley van The Troggs, Nick Potter van Van Der Graaf Generator, Ray Collins van The Mothers of Invention… Allemaal voorbij de zestig of al in de zeventig, en overleden aan ‘gewone’ (ouderdoms)kwalen.

Gelukkig zijn intussen The Rolling Stones weer in Amerika op tournee, ook al worden Mick Jagger en Keith Richards dit jaar allebei zeventig. En voorlopig zullen we nog wel veel van ze blijven horen: niet alleen van de Stones, maar ook van nog veel andere rockers uit de jaren zestig en zeventig. Maar steeds vaker zullen die berichten ook medische bulletins zijn. Over fysiek ongemak en over ziekte, maar ook over nog erger.

Delen