SUPpen

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Nicoline Klaver, waarnemend anesthesioloog uit Hoorn.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Sander Koning

Als anesthesioloog Nicoline Klaver (53) moet werken, neemt ze haar SUP-board geregeld mee. “Leuke bijkomstigheid van het werken als waarnemer is dat ik langs verschillende plekken kom waar je mooi kunt SUPpen.” Voor wie de snelst groeiende watersport ter wereld nog niet kent: bij Stand Up Paddle (SUP) sta je op een board en beweeg je je met een peddel in de hand voort over het water. “Gisteren werkte ik in Leeuwarden en kon ik na werktijd nog een stukje SUPpen voordat de zon onderging. De kleuren in de lucht, de bloemen in bloei, de vogeltjes die je hoort, de wind die je voelt, het geluid van het water langs de plank; het zo rustgevend, echt héérlijk.”

Anesthesioloog Nicoline Klaver: ‘De Elfstedentocht SUPpen zonder te stoppen’ 

Al is het voor haar niet alleen maar ontspannen. “Je kunt rustig peddelen, maar ik hou er wel van om de vaart erin te houden. Dan gebruik je veel spieren. Niet alleen in je armen; de meeste kracht haal je uit je romp en je benen.” Dat heeft Klaver geleerd tijdens de SUP-trainingen die ze het hele jaar door volgt. In de winter één keer per maand, in de zomer één keer per week. “Zolang er geen ijs ligt, kun je SUPpen.” 

In de koude maanden iets minder vaak, maar in de lente en in de zomer is ze meerdere keren per week op het water te vinden. “Ik ga graag door de polders, maar vind een rondje door Amsterdam, Haarlem of Alkmaar ook fantastisch. Of een wedstrijd waarin ik de beste versie van mezelf wil laten zien.” Zo stond de anesthesioloog eind januari met zeshonderd deelnemers aan de start van een SUP-race van 15 kilometer in Frankrijk op het Meer van Annecy. “Knalblauw, ijskoud water, bergen in de verte. Echt prachtig.” Haar grootste SUP-uitdaging tot nu toe volgt later dit jaar: de Elfstedentocht in september. “Vorig jaar heb ik meegedaan aan de meerdaagse variant. Dan doe je vijf dagen over de ruim 200 kilometer en slaap je ’s nachts. Dit jaar hoop ik de non-stop-versie van de Elfstedentocht te volbrengen.”

Delen