Symboolpolitiek

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP, wil weten hoe het staat met de verloskundige zorg in Nederland. Op zich een goed idee, want ik verwacht dat in ons land veel meer mensen rondlopen die hier een beeld van willen krijgen. Ik denk alleen niet dat een enquête onder verloskundigen hem aan een volledig antwoord op zijn vraag gaat helpen. Het ligt tamelijk voor de hand wat voor beeld hij zal krijgen uit de basisvraag die hij zichzelf stelt: “De zorg heeft veel te maken met fusies en sluiting van verloskundige afdelingen en ik wil weten hoe de mensen op de werkvloer tegen deze ontwikkeling aankijken.”

Nou, ik denk dat u en ik wel zo’n beetje kunnen inschatten hoe ze tegen deze ontwikkeling aankijken. Maar krijgt Van Gerven hiermee een reëel beeld van hoe het staat met de verloskundige zorg in Nederland? Nee, hij krijgt meningen. Margreet de Graaf, directeur van Zorgbelang Fryslan, stelde op Twitter afgelopen vrijdag al de terechte vraag of hij ook interesse heeft in de mening van de cliënten van de verloskundigen. Zelf wil ik hieraan toevoegen dat ik het ook op prijs zou stellen als hij vraagt naar de mening onder gynaecologen, huisartsen en kraamhulpen.

Afgezien hiervan vraag ik mij af waarom Van Gerven zich beperkt tot verloskundige zorg. De zorg heeft ook veel te maken met fusies van ziekenhuizen en sluiting van locaties van verpleeg- en verzorgingshuizen. Vindt Van Gerven het niet interessant om te achterhalen hoe de mensen op de werkvloer in die instellingen tegen deze ontwikkeling aankijken? Of heeft hij toevallig laatst een vertegenwoordiging van de KNOV op bezoek gehad?

2 Reacties Reageer zelf

  1. Ineke Oomens
    Geplaatst op 24 februari 2014 om 14:54 | Permalink

    Het is goed mogelijk Frank dat de SP een bezoek van de KNOV heeft gehad. Het is dan ook bij uitstek deze organisatie die de verloskundigen (de mensen van de werkvloer!!) vertegenwoordigt en die te maken hebben met de consequenties van de fusies en sluiting van locaties. De opmerking van Margreet de Graaf is zeer terecht en actueel; cliënten zijn de beste ervaringsdeskundigen.

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 24 februari 2014 om 14:57 | Permalink

    Hebben de gynaecologen dan niet te maken met de consequenties daarvan?