Systeemziekenhuis

De kop die Skipr gisteren koos voor haar verslag over het Kamerdebat van afgelopen woensdag is scherp: Minister onder vuur doet toezegging voor Lelystad. De vraag is immers of Bruno Bruins zijn toezegging basiszorg, spoedeisende hulp, verloskundige zorg en een ambulancestation te behouden voor Lelystad ook had gedaan als hij niet zo scherp onder vuur was komen te liggen in dat Kamerdebat.

Wat de doorslag gaf, was dat het debat werd onderbroken naar aanleiding van een bericht in Het Parool () dat het faillissement van dat andere ziekenhuis van de MC Groep, het MC Slotervaart, een patiënt in levensgevaar zou hebben gebracht. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd zal vast nog onderzoek doen naar de vraag in hoeverre écht sprake is geweest van een levensbedreigende situatie, maar voor het debat maakte dat niet meer uit. De oppositie had een middel in handen om Bruins in het nauw te drijven en gebruikte dat ook. Met als gevolg dus de toezegging dat voor Lelystad niet alleen de basiszorg behouden blijft, maar ook de spoedeisende hulp en de verloskundige zorg.

We hebben weer een systeemziekenhuis. En dat heeft gevolgen

Met andere woorden: we hebben weer een systeemziekenhuis. En dat heeft gevolgen. In de eerste plaats betekent het dat de overnamekansen van St Jansdal Ziekenhuis veel kleiner zijn geworden. Tenzij het er een zak geld bij krijgt, wat de vraag opwerpt of dat van het ministerie van VWS moet komen of van de zorgverzekeraar.

Maar in de tweede plaats betekent het ook dat de veertien ziekenhuizen die ook in de gevarenzone verkeren aanspraak zullen maken op dezelfde toezegging van de minister als zij het écht niet meer redden. Door het Kamerdebat kwam dus potentieel meer onder vuur te liggen dan de minister alleen.

Delen