T.e.a.b.

Als je de reacties op Twitter mag geloven, staat de belangstelling van private investeerders voor een aantal ziekenhuizen in ons land zo ongeveer gelijk aan het einde van de beschaving. ‘Barbarians at the gate?’, lees ik bijvoorbeeld. Maar ook: ‘Niet goede zorg, maar winst staat voorop. Walgelijk’ of: ‘Slechte zaak voor het hart in de zorg’. En: ‘Een uitdaging voor het nieuwe kabinet’.

Maar het valt te betwijfelen of het nieuwe kabinet hier veel tegen gaat ondernemen. Het rijtje ziekenhuizen dat in de berichtgeving (oorspronkelijk van NRC Handelsblad, afgelopen zaterdag) voorkomt, is iedereen bekend. Het zijn ziekenhuizen die op omvallen staan. En omdat VWS heeft gezegd dat systeemziekenhuizen niet meer bestaan, valt redding door de overheid niet te verwachten. Door wie dan wel? Door andere ziekenhuizen die er financieel beter voorstaan? Die zullen zo’n ziekenhuis uitkleden tot basispost die alleen diagnostiek en kleine verrichtingen mag doen, maar verder alle patiënten moet doorverwijzen. Barbarians at the gate?

De vraag is of het met private investeerder slechter wordt. Zou bij hen echt de winst voorop staan en niet de zorg? Ik denk dat die twee niet zonder elkaar kunnen. Als de zorg niet goed is, blijft de patiënt weg en is van winst geen sprake. De 15 tot 20 procent winst waarover het in de berichten gaat, zal vooral komen uit het efficiënter inrichten van de zorg. Lean werken dus.

Delven dan de omliggende ziekenhuizen het onderspit met zo’n commerciële vijand in hun midden? Dat hoeft helemaal niet. Zeker niet als die eindelijk eens een beetje sense of urgency gaan voelen om vanuit het cliëntperspectief na te denken over hun positionering: ‘Kom naar ons want…’. Marketing heet dat. En zo moeilijk is het echt niet hoor.

Delen