Taartgooien

Die Ellen toch, staat ze verdorie alweer in de rij bij de apotheek. En dat terwijl ze over een paar minuten op het schoolplein moet zijn om haar kinderen op te halen. In plaats van te concluderen dat deze Ellen niet zo goed is in timemanagement, concludeert Thuisapotheek dat ze beter haar openbare apotheek links kan laten liggen om haar pakketje geneesmiddelen voortaan door deze aanbieder te laten thuisbezorgen.

We zien Ellen drie weken lang bij de Ster en SBS, in een filmpje dat in al zijn onbenulligheid buitengewoon hilarisch is. Zo’n pijpenla van een apotheek is een curiosum in het Nederlandse apotheeklandschap. Zo’n enorme wachtrij voor de balie eveneens. En de gedachte dat de openbare apotheek voor chronische patiënten (‘Ellen slikt dagelijks medicijnen’) níet zou thuisbezorgen, is natuurlijk vreselijk achterhaald.

De makers van dit slimme filmpje hebben begrepen dat uitvergroting een komisch effect bewerkstelligt waardoor de boodschap erg goed blijft hangen en de vraag naar het waarheidsgehalte ervan naar de achtergrond verdwijnt. Slim aangepakt, deze moderne variant van het taartgooien van Laurel en Hardy. Thuisapotheek liegt nergens, maar buigt de waarheid wel heel scherp naar haar eigen voordeel om. Onfatsoenlijk, zullen de openbare apothekers ongetwijfeld zeggen, integer zorgverleners die ze zijn. Maar het zou misschien tóch slim zijn als ze zelf ook eens leerden om wat scherper uit de hoek te komen.

Delen