Take Caire
De beste ideeën komen uit de praktijk, van mensen die zelf iets hebben meegemaakt wat hen aan het denken heeft gezet. Coen en Maaike, die samenwerken als the Caretakers, zijn beiden ziek geweest en daardoor afhankelijk van informele zorg. Ze wilden hun mantelzorgers helpen hun zorg zo goed mogelijk te regelen en wilden zelf ook iets terugdoen voor hen.
Uit die behoefte is Caire ontstaan, een netwerk voor hulpvraag en -aanbod waar vrijwilligers, mantelzorgers en patiënten elkaar kunnen vinden. CZ, PGGM en Rabobank waren ook op zoek naar manieren om informele zorg een duwtje in de rug te geven en het plannetje van the Caretakers paste daar precies in. Zo komen leuke dingen tot stand. Een website bijvoorbeeld, www.caire.nu, die sinds kort in de lucht is en waarop vraag en aanbod elkaar rechtstreeks vinden. Wil jij mijn boodschappen doen nu het zo sneeuwt? Dan zal ik eens lekker voor je koken. Wil jij me vergezellen naar het ziekenhuis? Dan help ik jou je computerproblemen op te lossen.
Als Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) slim zijn, laten ze geen mogelijkheid onbenut om dit initiatief in spreekbeurten alle lof toe te juichen. Het biedt een vorm van patient empowerment die de zorg veel geld en arbeidsinzet kan schelen. Maar het is om meer redenen interessant dan alleen uit kostenoogpunt. Een vergelijking dringt zich op met het gedachtegoed van Big Move, dat er ook op gericht is dat mensen elkaar aanspreken, bij de les houden en helpen. Het werkt gezondheidsbevorderend, het creëert gemeenschapszin en het heeft geen enkele overheidsbemoeienis nodig om te floreren. In tegendeel juist. Wat wil je nog meer?