Tandbederf

De mooiste reactie die ik tegenkom over de stijgende tarieven van de tandartsen is toch wel deze: ‘Mijn tandarts werkt sinds 1 januari met een enorme platte tang waarmee hij portefeuilles van patiënten trekt. Mag ik de Schippers-tang?, vraagt hij aan de assistente.’ Ook in een aantal andere reacties die ik links en rechts lees, worden de tandartsen vooral weggezet als zakkenvullers in plaats van gaatjesvullers nu ze met het experiment vrije tarieven op de loop lijken te gaan.

Maar doen ze dat ook echt? Edith Schippers (VWS) zegt nog geen maatregelen te willen treffen tegen de tandartsen. Dat zou begin januari ook wel erg snel zijn. Bovendien spreken de uitkomsten uit onderzoeken naar de nieuwe tandartstarieven elkaar nogal tegen. Uit het ene onderzoek zou een tariefstijging van 4 procent of minder blijken, uit ander onderzoek 10 procent of meer. Als de waarheid in het midden ligt – pakweg 7 procent – zul je denken dat Schippers het experiment snel de nek om zal draaien.

Toch begrijp ik de verbazing van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Tandheelkunde over de prijsstijgingen. De meeste tandartsen die ik over het onderwerp interviewde, hadden helemaal geen plannen in die richting. “Er is geen echt tekort aan tandartsen en er is dus ook geen machtspositie die ze kunnen uitbuiten”, zei een van hen. Dat is waar. Het lijkt er dus op dat een verhoudingsgewijs kleine groep aanbieders het experiment voor de totale mondzorg gaat bederven. Dan is het redelijk daarvoor ook alleen die specifieke groep te laten bloeden.

Delen