Tandje hoger

Als ik de berichten in de media van de afgelopen dagen mag geloven, gaan de tandartsen vanaf 1 januari het geld binnenharken. In het AD las ik dat Mondmedicentrum (acht vestigingen in de regio Oss en Den Bosch) de prijs van een periodieke controle verhoogt met ruim tien euro en het vullen van een gaatje zelfs bijna twee keer zo duur maakt. Als dit waar is, denkt Mondmedicentrum blijkbaar dat patinten gek zijn.

Uit gesprekken die ik de laatste tijd met tandartsen voer, krijg ik de indruk dat zon extreme prijsexplosie een incidenteel geval is. De meesten van hen zeggen heel goed te beseffen dat ze met grote prijsverhogingen alleen maar patinten wegjagen. Hooguit zullen ze de tarieven aanpassen om de praktijkkosten te kunnen dekken, zeggen ze.

En daarop hebben ze recht vind ik, want die aanpassing heeft al jaren niet meer plaatsgevonden. Wel is de Inspectie voor de Gezondheidszorg de laatste jaren duidelijk strengere eisen gaan stellen aan de tandartsen, en die hebben moeten investeren om daaraan te kunnen voldoen. Als patint ben ik bereid daarvoor te betalen als dit de kwaliteit en veiligheid van zorg verhoogt.

Hoe kunnen tandartsen dit het best aanpakken? Dat hoeft helemaal niet door patinten met forse prijsverhogingen tegen zich in het harnas te jagen en het experiment met vrije tarieven binnen de kortste keren de nek om te draaien. Veel slimmer is de prijs voor een veel voorkomende behandeling, de periodieke controle, met pakweg vijf euro te verhogen. Dat is een bedrag dat ik als patint kan accepteren omdat het goed aan mij uit te leggen is.

Delen