Te dom

Gisteren kwam nrc.nl met het nieuwsfeit dat het Erasmus MC weigert te voldoen aan de eis van minister Edith Schippers om de sterftecijfers openbaar te maken. Met interesse heb ik de uren na dit bericht gekeken hoe hierop op Twitter zou worden gereageerd. De eerste paar uur gebeurde dit gewoon feitelijk, door het nieuws verder te verspreiden. Maar tegen half vier ’s middags kwam het Instituut Publieke Waarden met een tweet die mijn eigen opvatting hierover perfect samenvatte: “Erasmus MC vindt de gemiddelde Nederlander te dom om sterftecijfers te interpreteren. #datuhetweet”.

Jan Hazelnet, hoofd medische informatie van het ziekenhuis, laat weten de sterftecijfers ‘geen goed instrument’ te vinden voor patiënten om een keuze te maken voor een ziekenhuis. Als voorbeeld noemt hij een patiënt met hartfalen die verslechtert en dan door een perifeer ziekenhuis wordt doorgestuurd naar een academisch centrum. “De kans dat die ernstig zieke patiënt hier overlijdt is dus groter”, zegt Hazelnet.

Goh, je meent het. Denkt Hazelnet nu werkelijk dat wij dit niet begrijpen? En bovendien: dat hij zegt dat in een academisch ziekenhuis meer patiënten doodgaan dan in andere ziekenhuizen kan blijkbaar geen kwaad. Dat dit vervolgens overal wordt geciteerd als reden om geen sterftecijfers te publiceren ook niet. Maar als het op papier komt te staan, zou het ineens de reputatie van zijn ziekenhuis kunnen schaden. Onvoorstelbaar.

Delen