Te gemakkelijk
De huisartsenpost die mensen buiten kantooruren bezoeken is niet bedoeld voor lichte klachten, vinden veel huisartsen blijkbaar. Waarvoor dan wel, vraag ik mij af, en wat is precies de definitie van een lichte klacht? De patiënt kan in veel gevallen niet inschatten wat de ernst van een klacht is. Daarvoor heeft hij nu juist de huisarts, de generalist bij uitstek die bijna altijd in staat is de klacht te duiden en daarmee de patiënt gerust te stellen.
Toch zegt bijna de helft van de huisartsen nu: werp een drempel op voor bezoek aan de huisartsenpost in de zin van een eigen bijdrage van tien euro. Minister Edith Schippers reageert hierop terecht met: “Als we dit gaan doen, zit de spoedeisende hulp weer heel snel vol en die is duurder dan de huisartsenpost”. Gelijk heeft ze.
De oplossing die de huisartsen voorstellen, komt op mij een beetje over als: ‘Los het op, maar hou ons erbuiten’. Dat vind ik onterecht. Klachten van patiënten storen zich niet aan kantooruren. Het zou de huisartsen daarom sieren als ze zich iets gelegen laten liggen aan de oproep van Schippers om vaker een avondspreekuur te houden. Als ze dat niet willen, ook prima. Maar laat hen dan niet klagen dat het drukker wordt in de huisartsenposten.
11 reacties
Komt een beetje over als…. en de “rest” minus “beetje”?
G K Mitrasing
6 oktober 2014 / 08:221.Zie: http://www.vphuisartsen.nl/wordpress/wp-content/uploads/2013/12/VPH-Meetweek-2012.pdf?2b6840
Huisartsen werken gemiddeld 60uur per week. Exclusief ANW, bestuurswerk,verplichte nascholingen, en ga maar door. Dat gaat naar de 80 uur per week.
2.De toenemende neiging van zorgconsumenten om de HAP te zien als gratis McDonalds ,7×24, levert een nog grotere werkbelasting op ( meer vraag, dus (nog) meer diensten) .
3.Ontwikkelingen, bedacht door den Haag ( GGZ, Jeugdzorg, decentralisatie) zullen ongetwijfeld een grotere werklast betekenen.
Heel goed idee dus, die eigen bijdrage.
Ook al zal het slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn.
Tot hier en niet verder;
De rem er op!
( PS Meer bewustzijn van zorgkosten is toch een belangrijk item? Niet zeuren dus. Dat geldt ook voor de HAP. )
E.Kriek
6 oktober 2014 / 10:38Wat is er mis mee dat zorg buiten kantoortijden duurder is? Waarom is de eerste hulp buiten kantoortijden eigenlijk ook niet duurder? Het staat buiten kijf dat een patient terecht moet kunnen met een zorgvraag, want een patient kan niet inschatten of iets ernstig is of niet, maar waarom mag het niets kosten?
K. van Berloo
6 oktober 2014 / 10:49@Van Berloo: U draait de zaak om. De huisartsen hebben besloten een andere invulling te geven aan de 24/7 beschikbaarheid. Daarom zijn de huisartsenposten ontstaan. In deze posten wordt nu buiten kantooruren de huisartsenzorg gegeven die de patiënten in het verleden ook buiten die kantooruren gewoon van hun eigen huisarts kregen. En we hebben in Nederland afgesproken dat de huisartsenzorg buiten het eigen risico zou worden gehouden. Waarom moet nu dan ineens een tijdslimiet aan die afspraak worden gegeven?
Frank van Wijck
6 oktober 2014 / 11:06De berichtgeving roept een aantal reacties bij me op:
Huisartsen signaleren dat er door het eigen risico patienten zorg gaan mijden. Ik sanp niet goed dat zorgmijding zich zou moeten houden aan de klok dag-ANW uren.
In de ANW uren doen we nog geen 5% van de zorgvraag, 95% doet de huisarts gewoon overdag in de praktijk.
Paul Giessen heeft al veel onderzoek gedaan naar de motieven van patienten om naar de huisartsenpost te komen. Het overgrote deel is ongerust en denkt dat er een huisarts nodig is. Ja, vanuit medisch perspectief komen er patienten die geen zorg nodig hebben. Maar deze vraag kun je ook overdag stellen.
Of we erin slagen patienten op een andere manier hulp te laten zoeken is een maatschappelijke vraag. Of we erin slagen de tijd van mijn ouders terug te krijgen die eerst de buren of familie raadpleegden weet ik niet. Ik hoop echter wel dat de veranderende samenleving hier een bijdrage aan levert.
De reacties over avond spreekuren verwijs ik naar de borreltafel sorry dat ik dit zo scherp zeg. Ik verwacht geen oplossing voor zorgvraag in de ANW uren uit een avondspreekuur. Kriek merkt op dat de werkdruk bij huisartsen erg hoog is. Dat zal niet veel anders worden denk ik. Als de arts ’s avonds gaat werken dan zal dit ten koste gaan van zorg overdag. Willen we dat? Ik ken veel huisartsen die allang bereid zijn om buiten de reguliere uren zorg aan palliatieve patienten te verlenen of ook af en toe een patient te zien die overdag echt niet kan.
Leuk voer voor een blog.
Gerben Welling
6 oktober 2014 / 13:01@ Gerben Welling: de parallel met zorgmijders is mij iets te kort door de bocht. We zien inderdaad veel zorgmijders , maar dan vanwege een ware explosie van eigen risico en zorgpremie. Niet te vergelijken met eigen bijdrage in ANW uren.
Wat betreft het 5 versus 95% verhaal in de ANW uren: overdag kost een consult bij de HA 9 Euro. Op de HAP is dat pakweg het tienvoudige!
En over het gezamenlijk regelen van een avondspreekuur: dat is er al lang, beste politici en andere geïnteresseerden;
Dat noemen ze “naar de HAP gaan” .
E.Kriek
6 oktober 2014 / 14:03Oh ja, niet onbelangrijk: een eigen bijdrage in de ANW uren leert patiënten “om in hun eigen kracht te staan ” !
E.Kriek
6 oktober 2014 / 14:16Te gemakkelijk?
http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/104420/spanning-in-de-huisartsenpost.htm
Het ligt toch allemaal anders dan FvW ons wil voorspiegelen.
Vraag is waarom verzekeraars deze ANZ diensten niet inkopen bij specifiek daarvoor opgerichte bedrijven met eigen personeel? Waarom moeten alle zorgverleners in een regio verplicht opdraaien voor de bezetting van die ANZ diensten?
En overdag vol aan de bak en ook nog eens een aantal avonden en nachten doortrekken is niet van deze tijd en onverantwoord. Waarom grijpt de IGZ hier niet in? Waarom de ARBO diensten niet? Is dit weer een sterk staaltje Nederland; selectief de andere kant opkijken als het zo uitkomt?
Verzekeraars en Overheid wentelen zo de risico’s en kosten af op de onderliggende zorgverleners.
Het wordt tijd dat 24/7 dienstverlening anno 2014 ook op voorwaarden en condities anno 2014 wordt ingericht en betaald! Laat dit doen door werknemers die zich daarvoor geroepen voelen en honoreer deze op marktconforme wijze.
De 24/7 economie die de Overheid zo graag wil is niet gratis.
De intrinsieke goedheid van zorgverleners mag niet te veel worden uitgebuit zegt de Minister, maar in de ANZ zorg pakt zij nog even door en met haar de verzekeraars.
Verzekeraars en Minister/VWS schuiven hun eigen verantwoordelijkheid wat al te makkelijk af.
anh jansen
6 oktober 2014 / 18:17Onderzoek, in plaats van meningen. Altijd interessant om mee te nemen in overwegingen.
Ook al gaat dat onderzoek over meningen:
MC van 25 november 2011:
“Mythes
In het onderzoek worden mythes doorgeprikt, stelt Timmermans, vooral die over het avondspreekuur en het e-consult. Van een
avondspreekuur wil 62 procent van de Nederlanders gebruikmaken, 7 procent zeker niet.
Maar als de eigen huisarts daardoor een halve dag per week minder gaat werken, vindt nog maar 39 procent een avondspreek-
uur nodig. “
E.Kriek
6 oktober 2014 / 18:50te gemakkelijk wat centjes opstrijken met een goedkoop blogje….
G K Mitrasing
6 oktober 2014 / 19:26Goed beschouwd is het “remtientje” aldus de ultieme ode aan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de patiënt 3.0.
Anno 2014.
E.Kriek
6 oktober 2014 / 21:56