Tegen de lamp

Zorgverzekeraar CZ zegt vorig jaar 75.000 verzekerden te hebben verloren aan concurrerende zorgverzekeraars die zich opstellen als prijsvechters. Dat burgers in het licht van een economische crisis kiezen voor de goedkoopste aanbieder is begrijpelijk, maar toch is hier wel wat aan de hand.

Wie kijkt naar de stappen die op dit moment worden gezet in zorginkoop, begrijpt dat zorgverzekeraars de strijd op den duur niet kunnen winnen op basis van prijs alleen. Een zorgverzekeraar die alleen op basis van prijs zijn verzekerden naar een bepaalde aanbieder stuurt, heeft geen goed verhaal. De verzekerde wil weten waarom zijn zorgverzekeraar de voorkeur geeft aan A en niet aan B. Hij wil ook weten waarom hij voor een medisch-specialistische verrichting beter naar een verder weg liggend ziekenhuis kan dan naar het ziekenhuis om de hoek. ‘Omdat het daar goedkoper is’, is dan niet het goede antwoord.

Met andere woorden: de zorgverzekeraar die zegt zich niet in de prijzenslag te willen mengen, moet naar zijn verzekerden een goed verhaal hebben om uit te leggen waarom hij dat niet wil. Als CZ 75.000 verzekerden verliest, heeft het op het gebied van communicatie dus blijkbaar iets niet goed gedaan. Maar de zorgverzekeraars die zich in hun communicatie aan verzekerden de laatste maanden primair met de lage prijs profileerden, krijgen ook een probleem. Als zij doorgaan met zorg inkopen op basis van prijs én kwaliteit, maar hun verzekerden alleen met het prijsverhaal proberen te paaien, zullen ook zij een keer tegen de lamp lopen. Ik voorspel dat de eerste zorgverzekeraar die eind dit jaar zijn potentiële cliënten een inhoudelijk goed verhaal én een reële prijs biedt, spekkoper is.

Delen