Tegen elk aannemelijk bod

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Promovendus Theo Hooghiemstra, bestuurskundige en jurist, vindt dat er een wettelijk patiëntgeheim moet komen om handel in gezondheidsgegevens te verbieden. Hij is van mening dat in de macht over gezondheidsgegevens een disbalans aan het ontstaan is tussen aan de ene kant bedrijven en overheden en aan de andere kant het individu dat zijn gegevens opslaat in persoonlijke gezondheidsomgevingen.

Dat persoonlijke gezondheidsgegevens handel kunnen zijn, weten we al langer dan vandaag. Het College Bescherming Persoonsgegevens waarschuwde hier in 2015 al voor. Dit geeft echter nog geen antwoord op de vraag of we dit als individuen erg vinden. Ook Hooghiemstra gaat aan die vraag voorbij.

Handel in persoonlijke gezondheidsgegevens, hoe erg is dat eigenlijk?

Een paar weken geleden was ik bij een bijeenkomst waarin jonge zorgprofessionals met elkaar discussieerden over de vraag hoe onze gezondheidszorg er in de toekomst uit zal zien. Zoals te verwachten viel, waren veel van de aanwezigen het erover eens dat de zorg dan veel digitaler is dan nu en dat ze als patiënt door koppeling van data veel beter en sneller hun zorg kunnen ontvangen.

Vanzelfsprekend kwam in dit verband ook het privacyvraagstuk ter sprake. Op de vraag aan die jonge professionals of zij het erg zouden vinden als hun persoonlijke gezondheidsgegevens voor andere doeleinden zouden worden gebruikt dan voor hun eigen zorg, werd schouderophalend gereageerd. Als de zorg er beter van wordt en als het helpt om de ontwikkeling van de zorgkosten in de hand te houden is dat geen enkel probleem, was de consensus. Iemand suggereerde zelfs dat het aantrekkelijk kan zijn voor individuen om hun gezondheidsgegevens te verkopen aan de zorgverzekeraar in ruil voor premieverlaging. Laat dat maar eens even op je inwerken.

2 Reacties Reageer zelf

 1. Bert Willems
  Geplaatst op 27 juni 2018 om 21:10 | Permalink

  Dit is helaas ” journalistiek” op bedenkelijk niveau.

  Ik zou er echt niet mee wegkomen als ik het volgende zou neerpennen:

  ” een paar weken geleden was ik aanwezig bij een bijeenkomst van de Flat Earth Society.
  De aanwezigen waren het erover eens ( unaniem) dat toename van de kwantiteit en kwaliteit van Flat Earth resources van toegevoegde waarde zou zijn.
  Op de vraag of deze Flat Earth believers het erg zouden vinden dat hun identiteit zou worden gebruikt met als doel de waarheid rond de Flat Earth te verspreiden, reageerden zij allen enthousiast.

  PS Nou ja, eigenlijk was het niet de Flat earth Society, maar een bijeenkomst van jonge aanstormende talenten. Whatever. ”

  Zou ik ermee weg komen?

  Ik vermoed van niet.

  Dit is echt van een tenenkrommend niveau, artsenauto.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 27 juni 2018 om 22:33 | Permalink

  Je hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met die jonge zorgprofessionals Bert, dat is helemaal aan jou. Maar waarom kom je dan niet met inhoudelijke argumentatie over waarom jij er anders over denkt?