Tegenstrijdig

Cardioloog René Sprangers mocht afgelopen vrijdag in de Volkskrant in een ingezonden brief gratis reclame maken voor Prescan, de aanbieder van de total body scan waaraan hij verbonden is. Opvallend genoeg leek hij niet in staat inhoudelijke argumenten aan te voeren voor de meerwaarde van de total body scan. Veel verder dan stellen dat die niet gevaarlijk is, kwam hij niet. Van zijn bedoeling – de felle kritiek pareren die cardioloog René Dijkgraaf een paar dagen eerder in dezelfde krant over de total body scan uitte – kwam zodoende weinig terecht.

Zaterdag plaatste de Volkskrant een artikel over de vraag of kanker wel altijd kanker moet heten, omdat sommige afwijkingen nauwelijks een bedreiging vormen. Voor afwijkingen die bijna niet groeien, is het woord kanker niet op zijn plaats, stelt een groep Amerikaanse oncologen. En het zal niemand verbazen dat zij in relatie tot deze bevinding termen hanteren als overdiagnostiek, overbehandeling en onrust bij patiënten. Precies dezelfde termen die critici als Dijkgraaf – terecht – hanteren in relatie tot de total body scan.

Te midden van deze discussie maakte Edith Schippers twee dingen bekend. Het eerste is dat ze overweegt een einde te maken aan het verbod op de total body scan. Het tweede is dat ze voor volgend jaar een meevaller op de zorguitgaven verwacht. Zou ze nu zelf echt niet beseffen hoe tegenstrijdig die twee uitspraken zijn?

Delen