Tel uit je winst
Fabrikanten van medische apparatuur en hulpmiddelen, farmaceutische bedrijven en ICT-bedrijven verdienen uitstekend aan de zorg. Reacties op dit ‘nieuws’ op social media als ‘Het is een schande’ en ‘Dat geld moet terug naar de zorg’ zijn niet van de lucht.
Een paar kanttekeningen hierbij. In de eerste plaats natuurlijk dat in ieder geval een deel van dat geld al teruggaat naar de zorg. Bedrijven maken niet alleen winst om hun aandeelhouders tevreden te stellen, maar ook om te kunnen investeren in innovaties die zorgen dat ze relevante marktpartijen blijven met producten waaraan hun klanten – zorgprofessionals en patiënten – wat hebben.
Een tweede kanttekening is dat het mensen eigen is zich voor de gek te laten houden. Tuttlingen is decennialang alleenheerser geweest op het gebied van medisch instrumentarium, op basis van de claim dat het zijn hulpmiddelen vervaardigde van ‘chirurgisch staal’. Dit had natuurlijk een prijsopdrijvend effect, maar de gebruikers trapten erin en er was wetenschappelijk onderzoek nodig om aan te tonen dat de claim ‘chirurgisch staal’ net zo onzinnig was als ‘hygiënisch schoon da’s schoner dan gewoon’.
Het is mensen eigen zich voor de gek te laten houden
Een derde punt is dat gebruikers marktpartijen macht kunnen geven door zich afhankelijk op te stellen. Nagenoeg alle ict-oplossingen die voor de zorg zijn bedacht, zijn monodisciplinair tot stand gekomen: één vakgebied wilde één oplossing voor één probleem. Slimmer was geweest de eis te stellen: ‘We hebben een patiënt en die kan in zijn patient journey allerlei behandelaars tegenkomen die allemaal op ieder moment op de hoogte moeten zijn van diens meest actuele patiëntgegevens, op basis van één systeem dat voor ons allemaal werkt. Wie dat het best kan bouwen krijgt de order’. Nakaarten natuurlijk, dat weet ik. Maar het heeft de ict-aanbieders een hindermacht gegeven waarvan ze dankbaar gebruik hebben gemaakt. Neem het ze eens kwalijk.
4 reacties
Natuurlijk maken ze winst. Dat doet iedereen in de zorg. Niet alleen moeten salarissen betaald worden, maar ondernemers (lees praktijkhouders zoals fysiotherapeuten, huisartsen, specialisten in een maatschap) kunnen alleen geld uit de zaak opnemen als ze winst maken.
Voor grote bedrijven geld dat ze alleen geld krijgen van investeerders/aandeelhouders als dat ook weer geld oplevert. En soms levert het niets op en zijn de aandeelhouders hun geld kwijt. Logisch dat als het wel goed gaat er winst wordt uitgekeerd.
Je kunt niet innovaties in de zorg verwachten zonder te investeren. En je kunt geen investeerder vinden die graag gratis geld weggeeft.
Bas van Pelt
20 maart 2017 / 22:10Zo is het Bas. Iedereen die zorg verleent en iedereen die producten en diensten verleent aan de zorg, verdient aan de zorg.
Frank van Wijck
20 maart 2017 / 23:14Inderdaad.. maar de mentaliteit voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten bij huisartsen doe de minister van VWS en zorgverzekeraars maar al te graag. Met behulp van de NZa en LHV.
G K MItrasing
21 maart 2017 / 08:10Dit is een discussie waarin terecht de vinger op de zere plek wordt gelegd. Het is ook duidelijk dat iedereen er aan verdient. Maar de vraag is: wie zorgt dat het verantwoord gebeurt? Alleen al in de curatieve zorg verdienen circa 17.000 zorgorganisaties hieraan.
Het is als met de geneesmiddelen, we hebben het er intensief over maar het effect is minuscuul op de Schaal van Kosten en Innovatie. Vervolgens worden geneesmiddelen ‘gekaapt.’
‘On the long term’ is het slecht voor ons zorgsysteem én ligt de zorg er net zo onthutst bij als de provincie Groningen. Het is een kwestie van goed kijken om het spel te doorbreken…én om collectief de goede keuzes te maken en af te dwingen.
Henk Handlogten
21 maart 2017 / 11:28