Theoretisch waardevol

Het klinkt zo voor de hand liggend als je het zo leest: ‘Pak je leefstijl aan op alle gebieden. Eet gezonde voeding, beweeg meer, rook niet, matig met alcohol, ontspan en slaap goed. Dat heeft echt effect.’

Internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum zegt dit naar aanleiding van de oproep van meer dan 1.600 medische professionals om meer werk te maken van een gezonde leefstijl. Het is een oproep  aan de hele samenleving, maar ook specifiek aan staatssecretaris Paul Blokhuis. In theorie hebben de afzenders natuurlijk een sterk punt: als er ooit een moment was om werk te maken van een gezonde leefstijl dan is het nu wel. Veel van de mensen die ernstig getroffen worden door COVID19 hebben leefstijlziekten zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Een gezondere leefstijl nastreven is makkelijker gezegd dan gedaan

Maar theorie is geen praktijk. De praktijk is dat gezonde voeding geld kost, vaak meer geld dan ongezonde voeding. Bovendien heeft niet iedereen kennis van wat gezonde voeding is. En wie die kennis wel heeft of aangereikt krijgt, heeft nog niet altijd de gelegenheid om er structureel werk van te maken. Ervaren ongezondheid en een lage sociaaleconomische status gaan vaak hand in hand en kunnen enorme stressoren zijn. Tegen iemand die zulke stress ervaart zeggen ‘Ontspan en slaap goed’ zal op zijn best tot een wrange glimlach leiden.

Natuurlijk is de aandacht voor gecombineerde leefstijlinterventies waardevol, net als de aandacht voor welzijn op recept. Maar beide laten helaas toch de basis ongemoeid. De basis om tot een gezonde leefstijl te komen, is geen door meer dan 1.600 medische professionals aangeraden leefstijladvies, maar armoedebestrijding.

Delen