Thuis best

Sinds de diagnose kanker in een jaar tijd wel honderd ziekenhuisbezoeken. “Daar ben je op een gegeven moment helemaal klaar mee”, zegt patiënte Karin Hulshoff. Dat zal iedereen kunnen begrijpen. Het is dan ook een goede ontwikkeling dat zij haar chemotherapie gewoon thuis kan ondergaan en dat dit voor steeds meer patiënten haalbaar wordt. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de mogelijkheid zelfs al opgenomen in haar inkoopbeleid en hoopt dat in 2019 tien ziekenhuizen deze thuisbehandeling tot onderdeel van hun dienstverlening zullen maken. Dat zal wel lukken, en andere zorgverzekeraars zullen ook wel volgen. De trend is gezet. En niet alleen voor chemotherapie trouwens, zoals blijkt uit de berichtgeving.

Met het aanbieden van chemotherapie in de thuisomgeving is een trend gezet

In een kader bij de tekst onderschrijft Pauline Evers van NFK de trend, maar ze voegt er wel aan toe dat maatwerk geboden is en dat de patiënt daar behandeld moet kunnen worden waar die zich het prettigst voelt. Met andere woorden: de patiënt moet de chemotherapie ook gewoon in het ziekenhuis kunnen krijgen als die dat prettiger vindt.

Ik vraag mij af hoe houdbaar die stelling op de langere termijn is, voor die vormen van therapie waarbij onderzoek aantoon dat thuisbehandeling veilig en logistiek haalbaar is. Zulk onderzoek zal zeker plaatsvinden, en daarin zullen ook de kosten van behandeling thuis tegen behandeling in het ziekenhuis tegen elkaar worden afgewogen. Vallen die structureel lager uit voor thuisbehandeling terwijl de kwaliteit van de behandeling op peil blijft, dan ontstaat een interessante discussie.

Delen