Tien jaar Zvw
Wim Groot en Henriette Maassen van den Brink geven op Zorgvisie.nl een analyse van tien jaar Zorgverzekeringswet. Opvallend is dat ze zowel de achterblijvende transparantie over de kwaliteit van zorg als de legitimiteit van de zorgverzekeraars als problemen benoemen, maar deze feiten niet met elkaar in verband brengen. Het is logisch dit wel te doen, want het zijn immers de zorgverzekeraars bij wie bij de komst van de Zvw de verplichting is neergelegd om zorg in te kopen op basis van een mix van kwaliteit en prijs.
Over die kwaliteit was bij de komst van de Zvw nauwelijks wat bekend. De zorgverzekeraars hebben uiteenlopende wegen bewandeld om hierin verandering te brengen en dat is ze niet door iedereen in dank afgenomen. Gelukkig zijn inmiddels toch goede kwaliteitsinitiatieven ontstaan zoals DICA, Meetbaar Beter en Keurmerk Fysiotherapie. Of dit ook was gebeurd als de Zvw niet was ingevoerd, valt niet te bewijzen. Maar het feit dat ze pas na invoering van dit stelsel tot stand zijn gekomen, zegt natuurlijk wel wat.
Het gegeven dat selectieve contractering van zorgaanbieders op basis van kwaliteit nog altijd niet wijd verspreid is, zien Groot en Maassen als een probleem. Dit wekt de suggestie dat zij selectieve contractering zien als een doel op zich en dat lijkt mij niet juist. Het eerste doel van kwaliteitsinformatie moet zijn dat zorgaanbieders van elkaar leren en dus hun kwaliteitsverschillen reduceren. Het resultaat hiervan is dat de zorg over de hele linie beter wordt. Dat sommige zorgaanbieders dan constateren dat het bieden van die topkwaliteit niet voor hen is weggelegd en dat ze zich dus beter kunnen concentreren op andere zaken, is een afgeleide. Een waardevol afgeleide, dat wel.
8 reacties
Beste Frank, je weet dat ik aardig wat met dit onderwerp, inkopen op kwaliteit, ben bezig geweest bij VGZ. Ik vind dat Wim (en jij) de crux wel raken: inkopen op kwaliteit kan alleen als je bereid bent de sanctie “niet inkopen” te gebruiken. Echter .. als je iets niet inkoopt krijg je de wind van voren! Kijk naar Martini zkh die meteen de media zoekt, kijk naar protest over “beperken keuzevrijheid van burgers”. Daar schrik je als verzekeraar van kan ik zeggen. Want dat kost je klanten. De burger gelooft eerder de dokter dan de verzekeraar. Je ziet dus dat het maar langzaam gaat met inkopen op kwaliteit.
Peter Hoppener
26 januari 2016 / 12:27Je raakt inderdaad de kern waarom het zo traag gaat Peter: de tegenkracht is groot.
Frank van Wijck
26 januari 2016 / 13:03Zo “traag”? We zijn 10 jaar verder…. Laat Hoppener me eens uitleggen waarom VGZ zich zo blind staart op ketenzorg…
G K Mitrasing
26 januari 2016 / 13:38http://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2016/1/Het-zorgstelsel-loopt-op-zijn-eind/
Tien jaar na de invoering werkt het zorgstelsel nog steeds niet zoals het is bedoeld. Grootste weeffout is de zorginkoop. Dat stelt Rien Meijerink, oud-voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ, tegenwoordig Raad voor Volksgezondheid en Samenleving).
Niets aan toe te voegen. Deze man was eerst ook voorstander van het systeemmodel en is nu geheel bekeerd. Net als W Groot.
Verplichte leesstof voor de politiek correcten, van eerste en van de tweede categorie, onder ons.
Het is net als met anti-rokers; de beste tegenstanders zijn degenen die na 10 jaar zijn gestopt met roken.
Gefeliciteerd met dit voortschrijdend inzicht.
Laat de Frank van Wijck’s onder ons tot Rien komen.
ANH Jansen
26 januari 2016 / 15:49Concludeert u dat Wim Groot geheel bekeerd is? Dan vraag ik mij af of wij dezelfde tekst hebben gelezen.
Frank van Wijck
26 januari 2016 / 16:05Hoe ziet een bekeerde man eruit? Als W Groot!
Voorzienbaar effect van dit systeemmodel; voor een wetenschapper met een open mindset kan W Groot niet anders concluderen dan hij gedaan heeft.
W Groot is een groot wetenschapper!
‘Gebrek aan draagvlak
De legitimiteit van de zorgverzekeraars vormt de achilleshiel van de Zvw. Het draagvlak voor het zorgverzekeringsstelsel in de samenleving en het parlement is niet groot. Zorgverzekeraars krijgen veel kritiek en hebben geen positieve reputatie. Zij zouden te hoge winsten maken, grote reserves aanhouden en op de stoel van de dokter gaan zitten. Dit gebrek aan draagvlak voor het stelsel is de belangrijkste tekortkoming van de Zvw.
Het eindoordeel over de Zvw is gemengd. Op sommige onderdelen, zoals de toegankelijkheid en het vergroten van keuzevrijheid, is het oordeel positief. Aan kostenbeheersing heeft de Zvw niet heel veel bijgedragen. Van selectieve zorginkoop op basis van kwaliteit is ook minder terecht gekomen dan gedacht. De transparantie van het zorgverzekeringsstelsel is niet duidelijk verbeterd. Het meest zorgelijke en tegelijk meest onvoorziene effect van de Zvw is evenwel dat de legitimiteit van het stelsel steeds vaker ter discussie wordt gesteld.
–Steeds vaker! Meest zorgelijk. Meest onvoorziene effect.
Onomkeerbaar proces. Zo gaat dat met bekeringen.
Laat alle Frank van Wijck’s van deze wereld tot W Groot komen.
ANH Jansen
26 januari 2016 / 16:59Groot heeft de luxe zich de vraag niet te hoeven stellen of de toegankelijkheid en het vergroten van keuzevrijheid er sowieso niet al op voorruit ging.. Lijken me meer twee zaken die procesonafhankelijk zijn.
Wim Groot is een kletskous die wegens zijn valse, ongefundeerde en onbewezen fraude geroep in de Telegraaf, die miljarden zou betreffen, allang professor af had moeten zijn.
G K Mitrasing
26 januari 2016 / 18:48http://www.skipr.nl/actueel/id25291-nederlands-zorgstelsel-excelleert-niet.html
Uit onverdachte hoek, wederom, Anna van Poucke, KPMG Plexus.
W Groot, Rien Meijerink en nu Anna van Poucke; wie volgt?
Voortschrijdend inzicht doet zijn werk. De op een CPB model gebaseerd systeemmodel Zorgstelsel 2006 blijkt eenzelfde manco te vertonen als ieder ander computermodel van de werkelijkheid; verzekeraars zijn net als mensen; irrationeel en geenszins altruïstisch zoals de CPB economen dachten.
Zien we daar Frank van Wijck door de bocht gaan?
ANH Jansen
27 januari 2016 / 15:53