Tien kleine negertjes

Het is een bekend credo onder rechercheurs over rijke weduwen: Eén echtgenoot verliezen kan, twee is slordig, drie is verdacht. Hou dit even in het achterhoofd bij het lezen van enkele willekeurige berichten over het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven:

  • Februari 2011: Een bestuurder weg omdat hij niet goed ligt bij de medische staf.
  • Juni 2012: Een verbod voor de medisch specialisten om te spreken met de pers over problemen binnen de maatschap interne geneeskunde/MDL.
  • Juli 2012: Gedwongen ontslag van twee internisten.
  • Augustus 2012: Het ziekenhuis wil van een internist-opleider af.

Op zich al een indrukwekkend lijstje gedonder in de tijdspanne van pakweg anderhalf jaar. Maar het laatste nieuwsfeit spant de kroon, want nu neemt het ziekenhuis maar meteen even afscheid van een hele maatschap. En wat voor een. De afdeling dermatologie was het grootste perifere dermatologische opleidingscentrum van Nederland en was nationaal en internationaal geroemd. De maatschap was voorloper in de behandeling van huidkanker en vervulde een belangrijke rol in de opleiding voor dermatologen, Mohs-chirurgen, semi-artsen en physician assistants. En nu, hopla, wegwezen jullie. Niet omdat de maten ook patiënten behandelden in hun ZBC Moscha in Venray, want dat mochten ze. Maar omdat onenigheid ontstond over de verdeling van tijd en middelen. Volkomen onterecht om hen om die reden te ontslaan, meende het Scheidsgerecht. Maar daar dacht het bestuur dus anders over. We wachten met spanning op het volgende nieuwtje.

Delen