Tijd voor e-actie

Minister Bruno Bruins (VWS, medische zorg) heeft tijdens het Tweede Kamerdebat huiswerk gekregen: maak een lijst van de succesvolle eHealth toepassingen en zorg ervoor dat die op grote schaal gebruikt gaan worden. Huiswerk waarvan hij overigens zelf al had aangegeven dat hij er zin in had om het te maken.

We weten dat op dit moment de zorgverleners positiever zijn over eHealth dan de patiënten. Het feit dat het aanbod aan eHealth-apps zo onoverzichtelijk groot is, heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Beslist geen gek idee dus om eerst maar eens een lijstje te maken van wat echt meerwaarde heeft.

De oplossing voor de stijgende zorgvraag en het structurele personeelstekort moet uit de technologie komen

Waarschijnlijk ligt hierin ook het antwoord besloten op de vraag die onder het nieuwsbericht op Medisch Contact wordt gesteld, hoe je kunt bepalen of een eHealth-toepassing succesvol is? Typisch dat die vraag door zorgaanbieders wordt gesteld. Die apps worden veelal niet ontwikkeld door patiënten en ook lang niet altijd samen mét hen. Het logische antwoord is dus: door het aan zorggebruikers te vragen. Maar dit neem niet weg dat ook de huisarts een rol kan pakken in het bepalen van de meerwaarde van apps, net als de medisch specialist. In ieder geval is het tijd dat er wat gebeurt. De combinatie van de stijgende zorgvraag en het structurele personeelstekort is a recipe for desaster. De oplossing moet uit de technologie komen.

Delen