Tijd voor reflectie

De toekomst voorspellen kunnen we niet. Maar duidelijk is wel dat de huidige situatie niet zomaar ineens voorbij is. Sommige dingen zijn wellicht blijvend veranderd. 

COVID-19 heeft op iedereen impact, maar uiteraard op veel verschillende manieren. Voor de ene zorgprofessional is de druk op de werkzaamheden enorm toegenomen. Andere zorgprofessionals zien juist een afname van het aantal patiënten – in veel gevallen zelfs tot nul. Dat vraagt nogal wat van u. 

Normaal schrijf ik over bedrijfskundige onderwerpen rondom de praktijk. Maar het voelt niet goed om het nu over een ‘gewoon’ onderwerp te hebben. 

Wellicht heeft u nu een vrijwel lege agenda? Dan is dit mogelijk het moment om te reflecteren op uw praktijk en praktijkvoering. Bijvoorbeeld over moeilijke vraagstukken waar u lang niet aan toekwam door de vele taken die er de laatste jaren zijn bijgekomen. Hoe zou u graag zien dat uw praktijk georganiseerd is op het moment dat alles weer ‘normaal’ draait? Zijn er processen in uw praktijk die u graag wilt veranderen?
Wat kan beter of makkelijker? Kunt u nu met uw personeel in gesprek gaan over hun toekomst en ontwikkeling?

Nadenken over vragen waar u normaal niet aan toekomt

Is het zinvol en mogelijk om de samenwerking met de lokale praktijkhouders bij u in het gezondheidscentrum of in de buurt te intensiveren? Of misschien kunt u de vrijgekomen tijd benutten om de communicatie met uw patiënten aan te passen aan een online benadering en meer beeldbellen. In een enkel geval is dit zelfs het moment om te overwegen om uw praktijk te verkopen – of te beseffen dat dit juist geen goede keuze is. 

Hoe dan ook, de situatie vraagt aan ieder van ons om na te denken over waar we staan. Ik wens u veel wijsheid, sterkte en een goede gezondheid.     

Delen