Tijd

En toen was het alweer december. Sinds mijn vorige eindejaarscolumn heb ik voor mijn gevoel nauwelijks vaker dan tien keer met mijn ogen geknipperd en staan de kerstspullen nog maar net op zolder. De resten van een losbandige oudejaarsavond zijn nog niet opgehaald of de zwartepietendiscussie laait alweer op. Alwéér, want ik geloof dat het al voor de vierde keer is dat ik die discussie bewust meemaak. En dat in een tijdsbestek dat nauwelijks langer aanvoelt dan een paar maanden, maar de ratio weet dat er dus minstens vier jaren voorbijgegaan moeten zijn. Qua zwartepietendiscussie dan.

Tijd is een raar fenomeen. Tijd heeft in zijn algemeenheid de neiging steeds sneller te gaan naarmate men ouder wordt. Maar tegen de tijd dat men echt oud is, schijnt hij ineens (bijna) stil te staan. Dat geldt natuurlijk alleen voor mensen die het voorrecht hebben gezond oud te worden. Voor wie (ongeneeslijk) ziek is, gelden heel andere ‘tijdzones’. Dan is er, op welke leeftijd ook, heel weinig tijd, die – en dat is dan wel weer mooi – doorgaans juist heel goed besteed wordt.

Ik wil de heren vragen voorleggen die bij u vandaan komen

Ook een redactie leeft altijd op gespannen voet met de tijd. De ene deadline is nog niet verstreken of de andere komt er alweer aan. Dat is tegelijkertijd het mooie; wij ronden steeds iets af en beginnen weer opnieuw. Maar de tijd doet ondertussen wel iets raars. Zo begint december meestal ergens in september, want er moeten extra veel leesverhalen worden gemaakt voor bij de open haard of kerstboom.

Terwijl dit nummer gedrukt wordt, zijn wij bezig met het januarinummer. Voor dat nummer staat een interview met Gerlach Cerfontaine, bestuursvoorzitter van Vereniging VvAA en Herman van Hemsbergen, voorzitter van de hoofddirectie van VvAA Groep op de rol. Daarbij heb ik u nodig, want ik wil de heren vragen en opmerkingen voorleggen die rechtstreeks bij onze leden vandaan komen. Stuur ze mij toe of reageer op de oproep op onze website. Ondertussen wens ik u namens de redactie een mooie tijd, veel leesplezier, rustige diensten en prettige feestdagen toe.

 

 

Delen