Tóch teleurstellend

Edith Schippers volgt met haar interview aan online krant Nu.nl volledig de denklijn van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg in het rapport Medisch-specialistische zorg in 20/20. Ze waarschuwt dat de organisatie van de gezondheidszorg ingrijpend gaat veranderen, dat sommige ziekenhuizen het niet zullen redden en dat medisch specialisten het veld moeten ruimen als collegas het beter doen.

Je vraagt je af waar die medisch specialisten heen zullen gaan. Gelet op het beleid van Schippers om de zorg meer in de buurt te houden, zou je denken dat ze gewoon weer net zoals vroeger praktijk aan huis gaan houden. Al zou in het kader van continuteit en multidisciplinaire samenwerking een anderhalvelijns gezondheidscentrum verkieslijk zijn. Geen slechte ontwikkeling denk ik. De patint zal beslist gecharmeerd zijn van zon buurtdokter met snijdende bevoegdheid. Er is dus ongetwijfeld markt voor, bedoel ik maar. En ziekenhuizen kunnen deze dokters commissie gaan bieden voor doorverwijzing als die medisch noodzakelijk is, om hun marktaandeel te beschermen.

Schippers biedt ook goed verweer tegen de schreeuwers die onterecht stellen dat het basispakket wordt uitgekleed. Maar op n punt, in een ander interview gisteren op NOS radio, stelt ze mij teleur. Een arts vroeg of het wel altijd zin heeft om door te behandelen. Schippers vindt van niet. Maar ze zegt tegen de dokter: U bent degene die hier verstand van heeft. Het wordt heel gevaarlijk als politici dit soort besluiten gaan nemen.

Daarmee maakt ze zich er te gemakkelijk vanaf. Artsen zijn gericht op handelen en patinten eisen die behandeling ook. Lang niet altijd terecht, maar het is moeilijk voor individuele beroepsbeoefenaren om daar verweer tegen te bieden. Van mij mag de politiek zich wel degelijk met dit onderwerp bemoeien. Zet het maatschappelijk debat maar op de kaart.

Delen