Toon je waarde

“We zouden tegen de klant moeten kunnen zeggen: dit is wat wij doen en zo ziet het eruit.” Van zo’n zin kun je toch alleen maar blij worden. Deze zin komt uit de mond van Ernst Klundert, voorzitter van de nieuwe vereniging Volante. Hierin gaan vier grote GGZ-aanbieders samenwerken op het gebied van value based healthcare, om met de zorg die ze bieden waarde toe te voegen voor de klant tegen zo laag mogelijke kosten.

Dat Klundert hierbij Santeon aanhaalt als voorbeeld is natuurlijk geen toeval, want de zeven hieraan verbonden ziekenhuizen zetten voor de somatische zorg gerichte stappen in value based healthcare. Hetzelfde wil Volante dus nu gaan doen voor de geestelijke gezondheidszorg. Hiermee geeft dit nieuwe initiatief praktische invulling aan de boodschap van staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS dat het erg belangrijk is om de kwaliteit in de GGZ te borgen.

‘De invulling van ROM is niet zaligmakend’

Interessant hierbij is de vraag welke rol de al lang slepende ROM-discussie in dit verhaal gaat spelen. Blokhuis heeft al te kennen gegeven: “Er moeten sowieso minimale kwaliteitscriteria blijven waaraan je GGZ-aanbieders kunt toetsen. Daar is ROM een denkbaar en bruikbaar vehikel voor, maar de invulling van ROM is niet zaligmakend. Als de sector zelf met iets anders komt, dan is die vrijheid er.”

Klundert zegt nu namens Volante nog niet te weten of de vier organisaties de huidige ROM gaan gebruiken, maar voegt hier wel aan toe: “Volgens mij is de gedachte achter de kwaliteitsmeting goed: hoe kun je leren van je resultaten en de zorg zo verbeteren?” Dat maakt benieuwd naar de route die Volante voor die kwaliteitsmeting gaat kiezen.

Delen