Tot elkaar veroordeeld

Medisch specialisten in dienst van het ziekenhuis krijgen medeverantwoordelijkheid voor de resultaten van hun werkgever, Hierover zijn tussen NVZ, LAD en de Orde van Medisch Specialisten afspraken gemaakt in het kader van de Arbeidsvoorwaarden medisch specialisten in dienstverband (AMS).

Dat is mooi, denk ik als ik dat lees, maar is het ook nieuws? Het doel van de afspraken is dat de ziekenhuisbestuurder kan werken als eindverantwoordelijke voor de verleende zorg en de medisch specialist als eerstverantwoordelijke voor een goede en veilige behandeling van de patiënt. Deden ze het niet al zo dan? Dat denk ik toch wel. Bovendien hoop ik dat de bestuurder ook al zicht had op de kwaliteit van de geleverde zorg. Zo niet, dan wordt ieder bezoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ware marteling voor de bestuurder.

Verder hoop ik dat de medisch specialisten zich medeverantwoordelijk voelen voor de resultaten van het ziekenhuis, of ze nu in loondienst zijn of niet. We hebben de afgelopen jaren in diverse ziekenhuizen gezien dat het heel nare gevolgen heeft als niet goed op die resultaten wordt gelet. Als ten gevolge hiervan een ziekenhuis failliet gaat, is niet alleen de medisch specialist in loondienst, maar ook zijn vrijgevestigde collega zijn werk kwijt. En hoewel ze dan in een enkel geval redding tegemoet kunnen zien van Loek Winter, zit er een beperking aan het aantal ziekenhuisovernames dat hij in één keer kan bolwerken.

Delen