Traag van begrip
Wie de uitspraak van de rechter over de fusiewens van Albert Schweitzer ziekenhuis en de Rivas Zorggroep naleest, begrijpt waarom de rechter heeft besloten deze fusie te verbieden. Vooral deze zin uit punt 11.1 van het verslag is veelzeggend: “Op de aldus afgebakende relevante markten hebben partijen een hoog gezamenlijk marktaandeel, namelijk op de markt voor klinische algemene ziekenhuiszorg 70-80% en niet-klinische algemene ziekenhuiszorg 70-80%”. Met andere woorden: als die fusie had mogen doorgaan, was er voor verzekerden nauwelijks meer wat te kiezen geweest, en was de onderhandelingspositie van de zorgverzekeraars voor de ziekenhuiszorg in de regio nagenoeg tot nul gereduceerd. Door de fusie zou (zie punt 11.4) voor de ene partij een belangrijke concurrent zijn weggevallen en voor de andere zelfs de belangrijkste concurrent. Het fusieziekenhuis zou dus bijna alle macht in handen hebben. Too mighty to fail.
Veel opmerkelijker is dat de ACM tussen 2004 en 2015 zo veel fusies wél heeft goedgekeurd
De Autoriteit Consument & Markt heeft dan ook terecht gehandeld door de fusie te verbieden, aldus de rechter. Een uitspraak die eigenlijk niemand zou mogen verbazen. Veel opmerkelijker is dat de ACM tussen 2004 en 2015 zo veel fusies wél heeft goedgekeurd: maar liefst 26 van de 27 die haar in die jaren zijn voorgelegd. Het eind vorig jaar verschenen rapport Wijziging regelgeving markttoezicht in de zorg: niet doen! zette al die fusies op een rij en kwam bij die gefuseerde ziekenhuizen tot marktaandelen uiteenlopend van 60 tot zelfs 80 procent zonder ‘sprake van compenserende afnemersmacht aan de kant van de verzekeraars’. Vragen om moeilijkheden, dat begrijpt een kind. En dat begrijpen nu gelukkig dus ook de ACM en de rechter. Het werd tijd.
6 reacties
Ook de fusies van zorgverzekeraars zijn te makkelijk gegaan. Overigens, misschien moet met ook dat onderhandelen met één preferente zorgverzekeraar eens kritisch bekijken. Het is eerlijker als zowel de aanbieder als de zorgverzekeraars de keuze hebben.
Alberts
3 oktober 2016 / 14:00Er is wel een verschil tussen inkoopmacht en verkoopmacht. De verzekerde heeft de keuze uit negen zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars die in een regio slechts één zorgaanbieder treffen, hebben geen enkele ruimte voor inkooponderhandeling.
Frank van Wijck
3 oktober 2016 / 14:10Traag van begrip? Waarom wilde Rivas, het Beatrix ziekenhuis te Gorinchem eigenlijk fuseren met het Albert Schweitzer in Dordrecht?
De 18 ziekenhuizen in de financiële gevarenzone (anno 2015)
1. Saxenburgh Groep, Hardenberg
2. Groene Hart Ziekenhuis, Gouda
3. ’t Lange Land Ziekenhuis, Zoetermeer
4. Amstelland Ziekenhuis, Amstelveen
5. IJsselmeerziekenhuizen, Lelystad
6. Maasziekenhuis Pantein, Beugen
7. Bravis Ziekenhuis, Bergen op Zoom en Roosendaal
8. Meander Medisch Centrum, Amersfoort
9. Havenziekenhuis, Rotterdam
10. Zorgcombinatie Noorderboog, Meppel
11. Antonius Ziekenhuis, Sneek
12. Ziekenhuis Groep Twente, Almelo en Hengelo
13. Orbis Medisch Centrum, Sittard-Geleen
14. Beatrixziekenhuis, Gorinchem
15. Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem
Nog geen cijfers bekend:
16. Zorgsaam Zeeuws Vlaanderen, Terneuzen
17. Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Goes en Vlissingen
18. Slotervaart Ziekenhuis, Amsterdam
(Bron: BDO Accountants)
Het verbieden van deze fusie heeft niets te maken met marktaandeel, maar veeleer met een koude sanering onder de ziekenhuizen in dit land. Het Albert Schweitzer kan heel goed zonder het Beatrix Ziekenhuis. Het Beatrix Ziekenhuis kan niet zonder sterke financiële partner.
Het scenario van Spijkenisse dreigt nu of kan nu volgen.
Kan Nederland zonder het Beatrix Ziekenhuis? Ja zeker. Nederland is niet zo’n groot land als FvW denkt dat het is. Binnen 30 minuten reistijd liggen een groot aantal grote ziekenhuizen. Keuze genoeg.
De reisbereidheid van de verplicht verzekerden is groot in dit land.
En op deze manier hoeven de verzekeraars niets te doen, al zijn zij wel aangesteld als regisseurs van de zorg.
Achterover leunen is hun verdienmodel.
anh jansen
4 oktober 2016 / 15:46“Nederland is niet zo’n groot land als FvW denkt dat het is”, ik vraag mij af waar u deze opmerking vandaan haalt. U hebt mij er in al die jaren dat ik hier blog nooit op kunnen betrappen dat ik verkondig dat al die ziekenhuizen die we nu hebben ook echt nodig zijn in ons kleine prutslandje. In tegendeel zelfs. Wilt u mij de volgende keer alstublieft even bellen voor een factcheck als u denkt te weten wat ik ergens van vind? Het kon zomaar eens niet blijken te kloppen, dat merkt u wel.
Frank van Wijck
4 oktober 2016 / 16:56Een citaat:
‘Met andere woorden: als die fusie had mogen doorgaan, was er voor verzekerden nauwelijks meer wat te kiezen geweest, en was de onderhandelingspositie van de zorgverzekeraars voor de ziekenhuiszorg in de regio nagenoeg tot nul gereduceerd. Door de fusie zou (zie punt 11.4) voor de ene partij een belangrijke concurrent zijn weggevallen en voor de andere zelfs de belangrijkste concurrent. Het fusieziekenhuis zou dus bijna alle macht in handen hebben. Too mighty to fail’.
Onzin deze uitspraak van FvW en hieruit mag worden afgeleid dat hij denkt dat de afstand tussen Gorinchem en Den Bosch slechts met het vliegtuig kan worden afgelegd. Idem naar Utrecht, Tiel of welke andere plaats binnen 30 minuten auto reistijd. (Capelle ad IJssel, Rotterdam e.o. )
De Gorkummers hebben zeer veel keuze binnen de door de Overheid gestelde door de verplicht verzekerde te aanvaarden reistijd.
Kijk nu eens naar de landkaart en de positie van beide ziekenhuizen en stel vast dat op nog geen 15 minuten rustig wandelen er keuze is uit een 15 tal ziekenhuizen, waaronder brontosaurussen als het JZB te Den Bosch. Bedden genoeg. Goed uitrusten na het wandelen en plek zat. Reserveren hoeft niet.
Hoezo concurrent weggevallen? Is het Beatrix Ziekenhuis een concurrent van het Albert Schweitzer? Of omgekeerd? Onzin. Dan kent FvW de achtergrond van dit fusieverhaal niet.
Beatrix Z vecht voor haar bestaan en ziet nu voor zichzelf het Spijkenisse scenario opdoemen. Zal verder ineen schrompelen tot hoogstens een buitenpolie van een ziekenhuis uit de regio.
De verzekeraars blijven rustig achterover leunen. Dat is zeker.
anh jansen
4 oktober 2016 / 19:04Op nog geen vijftien minuten rustig wandelen keuze uit een vijftiental ziekenhuizen. U kunt snel wandelen beste Jansen.
Frank van Wijck
4 oktober 2016 / 19:55