Trap na

“Zeg me dat het niet zo is”, verzuchtte Wouter Bos gisteren in de Volkskrant. En hij bedoelde daarmee: zeg me dat het niet waar is dat de PvdA de invulling omarmt die de VVD geeft aan het begrip participatiemaatschappij. Het is een opvallende kanttekening van Bos, die zich volgens enkele Twitteraars moeilijk anders laat interpreteren dan als een trap na tegen Diederik Samsom. Ik begrijp die interpretatie.

Het is heel bijzonder wat Bos hier stelt. Hij gaat hiermee volledig voorbij aan het verhaal dat zijn partijgenoot staatssecretaris Martin van Rijn al geruime tijd overal in het land vertelt over het overheidsbeleid voor de langdurige zorg en de gevolgen hiervan voor de samenleving. Het verhaal dat we af moeten van de gedachte dat de overheid op iedere vraag een antwoord heeft. Mensen moeten meer zelf gaan regelen, binnen hun eigen sociale netwerk, is de boodschap van Van Rijn. En alleen voor wat dan overblijft, kunnen mensen een beroep doen op de overheid. Met andere woorden: iedereen die voor zichzelf kan zorgen, moet dat doen, en de overheid is er vooral voor degenen die dat niet kunnen. En al die tijd dat Van Rijn dit vertelde, heeft Samsom niet één keer geroepen: “Ja, maar dát wil de PvdA niet..

Dat Bos zich nu zegt te verbazen over het feit dat de PvdA deze invulling van het begrip participatiemaatschappij omarmt, verbaast mij op mijn beurt dus weer. Hij behoort dit allang te weten. Of zou hij de ontwikkelingen de laatste tijd niet meer zo gevolgd hebben omdat hij het druk had met solliciteren? Zeg me dat het niet zo is. Ook als ziekenhuisbestuurder behoort hij immers toch wel een beetje te weten wat er gebeurt in de samenleving.

Delen