Triage door AI

Het is midden in de griepepidemie. Onderweg naar de wachtkamer voor het zoveelste snotterige kind van de dag, verlang ik naar het moment dat we met videobeelden via Artificiële Intelligentie feilloos kunnen bepalen welk kind met koorts nu wel of niet op spreekuur hoeft te komen. Dat scheelt vast een enorme berg consulten.

Ik zie eigenlijk al dat dit elf maanden oude meisje oké is zodra de bezorgde ouders de maxi-cosi op mijn bureau zetten en het Hollands welvaren mij glorieus toelacht. Maar dan komt de tijdrovendste klus: de ouders geruststellen.

Ik beklop, bekijk en beluister het lieve kleine hummeltje en geef het complimentjes om haar veerkracht in deze koortsige dagen. Net als de ouders opgelucht in de deuropening staan, schiet de vader nog een vraag te binnen. “Dokter, die vaccinaties hè, moeten we dat nu eigenlijk wel of niet doen? Je hoort er van alles over op social media. Er is ook bewijs hè, dat het schadelijk is of juist niet. Of zullen we haar pas vaccineren als ze nog wat ouder is?”

Dan komt de tijdrovendste klus: de ouders geruststellen

Ik schrik een beetje, want door mijn duidelijke pluis-gevoel was ik er niet op gekomen na te vragen of het meisje gevaccineerd was. Maar snel herpak ik me en bedenk: dit is mijn kans! Dit zou nog wel eens het meest kosteneffectieve consult van de week kunnen worden, of misschien wel van de hele maand! Ik benoem dat er jarenlange ervaring is met het huidige vaccinatieprogramma, dat ik mijn kinderen heb laten vaccineren en dat het een lijst met ernstige ziektes op een veilige manier kan voorkomen. “Bedankt dokter, heel fijn dat iemand eens duidelijk zegt wat ‘ie erover denkt. We gaan de GGD bellen.”

Toch zonde als dit consult er door AI was uitgefilterd.

Delen