Troost
Emeritus hoogleraar sociale geneeskunde Doeke Post ziet de inspiratie in de zorg verloren gaan nu de maatschappij sterk geseculariseerd is en primair gericht is op individualisering en geld verdienen. “Er is gebrek aan spiritualiteit in de zorg”, zei hij afgelopen vrijdag tijdens het derde Geloof in zorg congres in Lunteren. “De technologie is centraal komen te staan in plaats van de mens.”
Om zijn punt te onderstrepen, haalde hij de stelling aan van Ambroise Paré, de 16de-eeuwse hofchirurg bij de Franse koningen. Die zei: “Zorg is soms genezen, vaak verlichten en altijd troosten.” Dit laatste aspect dreigt volgens Post verloren te gaan. En hij illustreerde dit met het verhaal van een vriend met kanker die drie maanden levensverlenging kon krijgen van een geneesmiddel dat zeer ernstige bijwerkingen gaf. De vriend oogstte onbegrip en hoon bij zijn oncoloog toen hij liet weten die behandeling niet te wensen omdat hij liever met een behoorlijke kwaliteit van leven zijn einde tegemoet wilde gaan. Die oncoloog vergat dus de troost, concludeerde Post.
Aandacht voor de patiënt in relatie tot diens ziekte moet weer veel meer het uitgangspunt worden in de gezondheidszorg, aldus Post. Gelet op de setting waarin hij dit zei, en gelet op zijn eigen geloofsachtergrond, lag het voor de hand dat hij deze zorgvisie koppelde aan christelijke waarden. Maar ook wie zonder geloof is, zal veel in zijn woorden herkennen.
3 reacties
Is dat verhaal van Prof. Post ergens te lezen?
G K Mitrasing
9 oktober 2012 / 10:20De lezing van prof. Post is (nog) niet online terug te lezen. Wel heeft hij voorafgaand aan het congres een column over dit onderwerp geschreven op de de website http://www.geloofinzorg.nl (ga met de muis op de knop column staan en selecteer de column van Doeke Post van juli 2012)
Webredactie
9 oktober 2012 / 11:39Laten we wel wezen; het hele systeemmodel Zorgstelsel 2006 heeft een enorm hoog ‘op hoop van zegen’ gehalte.
“God zegene de ingreep per 2013 is een volgende: zie Stand van de Zorgmarkten 2012 en de plannen van VWS/NZa/NMa voor de zorgsector.
Herman Heijermans komt dan toch op het netvlies: de ‘zorg’ wordt duur betaald.
Doeke Post heeft er het bijltje bij neergegooid; hij is en was tegenstander van de marktwerking in de zorg. Laat ons bidden op de afloop is nu zijn mantra.
Het netwerk van de zorgverzekeraars in de achterkamertjes blijft bewondering afdwingen.
Interview van Andre Rouvoet in het NRC van zaterdag j.l. laat dat nog eens even zien.
Voor 12 miljard euro is ook Andre Rouvoet bereid de waarheid geweld aan te doen. Toegevoegde waarde van verzekeraars is immers negatief! Dat laat de Stand van de zorgmarkten 2012 zien!
Moeten wij nu een ‘Act of God’ afwachten om een single payer systeem te kunnen krijgen? Jon Stewart vertelt het op het internet op een fantastische manier in zijn debat met Bill O’Reilly.
Lachend ten onder? Of zijn wij de lachende derden?
ANH Jansen
9 oktober 2012 / 12:55