Troost

Emeritus hoogleraar sociale geneeskunde Doeke Post ziet de inspiratie in de zorg verloren gaan nu de maatschappij sterk geseculariseerd is en primair gericht is op individualisering en geld verdienen. “Er is gebrek aan spiritualiteit in de zorg”, zei hij afgelopen vrijdag tijdens het derde Geloof in zorg congres in Lunteren. “De technologie is centraal komen te staan in plaats van de mens.”

Om zijn punt te onderstrepen, haalde hij de stelling aan van Ambroise Paré, de 16de-eeuwse hofchirurg bij de Franse koningen. Die zei: “Zorg is soms genezen, vaak verlichten en altijd troosten.” Dit laatste aspect dreigt volgens Post verloren te gaan. En hij illustreerde dit met het verhaal van een vriend met kanker die drie maanden levensverlenging kon krijgen van een geneesmiddel dat zeer ernstige bijwerkingen gaf. De vriend oogstte onbegrip en hoon bij zijn oncoloog toen hij liet weten die behandeling niet te wensen omdat hij liever met een behoorlijke kwaliteit van leven zijn einde tegemoet wilde gaan. Die oncoloog vergat dus de troost, concludeerde Post.

Aandacht voor de patiënt in relatie tot diens ziekte moet weer veel meer het uitgangspunt worden in de gezondheidszorg, aldus Post. Gelet op de setting waarin hij dit zei, en gelet op zijn eigen geloofsachtergrond, lag het voor de hand dat hij deze zorgvisie koppelde aan christelijke waarden. Maar ook wie zonder geloof is, zal veel in zijn woorden herkennen.

Delen