Turks fruit

Het belangrijkste zinnetje uit het nieuwbericht over de komst van het Turkse ziekenhuisconcern Acibadem naar Amsterdam is dit: “Verzekerde zorg is een deel van ons zorgaanbod, maar zeker niet het grootste.” Deze woorden van directeur Toray Yuruk laten zich ook lezen als: ‘Leuk als we van die verzekerde zorg een graantje kunnen meepikken, maar daar gaat het ons niet om’.

Het gaat Acibadem ook helemaal niet (alleen) om Nederland, blijkt uit de berichtgeving. Het ziet Nederland vooral als de gateway to Europe. Hiervoor beschikt het over goede kaarten, want het is voor 60 procent in handen van IHH Healthcare Berhad, dat goede zaken doet ‘in landen waar de vraag naar kwaliteitszorg snel groeit’. Blijkbaar is dit al het geval in Azië, Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. En waarom zou Europa hier niet aan kunnen worden toegevoegd, want wie zich profileert op basis van kwaliteit, vindt al snel op zijn minst een gewillig oor.

Wie de tijd neemt om de 360⁰ virtual tour te bekijken, krijgt een ziekenhuis te zien met een luxe uitstraling die menig hotel niet zou misstaan. Nu staat luxe niet gelijk aan kwaliteit natuurlijk, maar het is wel een uitstraling die de aandacht trekt en die in veel ziekenhuisgebouwen in ons land node wordt gemist. De kans is dus zeker aanwezig dat een zorgverzekeraar zich meldt met de boodschap: ‘Als met al die luxe de prijs toch concurrerend is, wil ik best eens komen praten’. Dan heeft Amsterdam en omstreken er een aanbieder bij die onder de streep toch heus wel heel wat meer in zijn mars heeft dan alleen laaghangend fruit als kleine operaties in dagbehandeling. En dan kan de ziekenhuiscontractering in Amsterdam ineens behoorlijk spannend worden.

Delen