Twaalf uur
Op het moment dat ik op www.zorgvisie.nl het nieuwsbericht open met de kop 12-uursdiensten ziekenhuis weer op agenda, zie ik boven dat bericht een poll van Volgens Nederland: ‘Doorwerken tot 67 jaar: wat vind jij?’ Grappig, en ongetwijfeld geen toeval, want het ligt voor de hand deze twee onderwerpen in hun onderlinge samenhang te belichten. Tot welke leeftijd kan een medewerker een 12-urige werkdag aan?
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen kaart het onderwerp 12-uursdiensten aan in het kader van de nieuwe cao voor de ziekenhuizen, die op 1 maart van kracht moet worden. De bonden roepen meteen ‘nee’. Joost Veldt van CNV Publieke Zaak, vraagt zich af: “Waarom moet je die grens opzoeken?” En FNV geeft aan niets van het onderwerp te willen weten. Het is jammer dat ze de discussie erover hiermee meteen op scherp zetten, en het is de vraag in hoeverre ze hiermee de mening van hun achterban vertolken. Wie 36 uur per week werkt, heeft met een 12-urige weekdag vier dagen per week vrij. Ik kan mij voorstellen dat veel mensen dit als een aantrekkelijke manier zien om werk en privé te combineren.
Tegelijkertijd kan ik mij wel voorstellen dat in de discussie over 12-uurs diensten de vraag wordt meegenomen tot welke leeftijd dan. Een vraag die trouwens ook voor werken in ploegendienst serieuze aandacht verdient. Want de discussie over dat doorwerken tot 67 waarover Volgens Nederland het in die poll heeft, is al gepasseerd station. Er moet alleen wel op een verantwoorde manier invulling aan worden gegeven.
3 reacties
De vraag is verkeerd. 12 uur op een dag werken kan prima, de vraag is alleen welke werkdruk je in die 12 uur aan kan. 20 jaar geleden werkte mijn vrouw in Zwitserland 42 uur per week in de verpleging, maar dat was volgens haar aanzienlijk minder zwaar dan 36 uur in Nederland.
De werkdruk in ziekenhuizen (en de zorg in zijn algemeenheid) is tegenwoordig dermate hoog dat 3 dagen van 12 uur achtereen mij onverantwoord lijkt.
JD Uithof
18 februari 2014 / 10:37Een helder standpunt, en je verwoordt natuurlijk een vrees die bij meer mensen leeft. Toch lees ik ook reacties van mensen die zich verbazen over het feit dat we in Nederland nog discussiëren over die 12-urige werkdag, terwijl die in een aantal andere landen al lang een feit is. Ik ben dan ook benieuwd welke richting de cao-onderhandelingen op dit punt zullen nemen.
Frank van Wijck
18 februari 2014 / 11:58Welke landen zijn dat dan en welke voorwaarden hebben de Overheden van die landen verbonden aan die 12 urige werkdag? 7 dagen a 12 uur en dan 1 week vrij? Om en Om? Nachtdienst en dagdiensten?
En voor welke beroepen gelden die 12 urige werkdagen dan?
Maar een HR manager is dit natuurlijk wel heel makkelijk; vol continue dienst met 12 urige werkdagen, te verrichten door ZZP’ers.
En allemaal in te roosteren via het internet. Scheelt rondrijden met busjes om potentiele dagloners op te halen.
Dagloners in de zorg, 12 uur per dag, zelf inroosteren via internet; dat is Innovatie. VWS kan de besparing alvast inboeken.
En geen pauze tijdens een OK operatie. En ook geen plaspauze. Allemaal eigen tijd. Als je doorpakt moet je goed doorpakken.
We gaan terug naar de tijd voor WO2. Wat een land.
ANH Jansen
18 februari 2014 / 13:46