Twee smaken

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Radboudumc worstelt met Epic. En hoewel het bestuur van het ziekenhuis laat weten dat het toch vooral om opstartproblemen gaat en dat het volledig achter de keuze voor dit EPD staat, denken zowel artsen, verpleegkundigen als patiënten daar vooralsnog heel anders over.

Als alleen sprake zou zijn van opstartproblemen, is het rapportcijfer van 4,5 dat de medewerkers aan het systeem geven moeilijk te verklaren. Of de medewerkers zien dan veel grotere problemen dan het bestuur wil toegeven dat er zijn, óf het bestuur heeft onvoldoende geanticipeerd op onvrede over de introductie. Als je als medewerkers last ervaart van de introductie van een nieuw systeem maar wel een goed beeld hebt van wat dit systeem na de introductie aan meerwaarde gaat opleveren, is de stemming niet zó negatief dat je met een 4,5 aan komt zetten.

Maar de perikelen rond de introductie van Epic maken ook een achterliggend probleem duidelijk over EPD’s voor ziekenhuizen. Er zijn maar twee smaken: of je betaalt als ziekenhuis de volle mep voor een systeem dat niet specifiek voor de Nederlandse situatie is ontwikkeld. Of je kiest voor een kleine ontwikkelpartij die zich volledig aan zijn opdrachtgever wil committeren, maar die vooralsnog geen totaaloplossing kan bieden. Meer keuzes zijn er niet, en beide zijn onvolmaakt.

3 Reacties Reageer zelf

 1. Jan Taco teGussinklo
  Geplaatst op 7 mei 2014 om 09:03 | Permalink

  Een kritische noot is op zijn plaats.
  Tijdens een MDL Masterclass op 14 april 2014 in Amsterdam maakte ik deze foto van een samenvatting:

  http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/3d/e9/67/3de96790fcb3337c2da7410840533d1c.jpg

 2. Gerben Welling
  Geplaatst op 7 mei 2014 om 09:12 | Permalink

  Informatisering en automatisering blijken keer op keer weerbarstig. Kennelijk zijn we niet tevreden met de bestaande monopolisten en wordt gezocht naar alternatieven. Wat gebeurt er dan toch dat EPIC al lang in de VS bestaat en nu deze problemen.

 3. Anne Louwrier
  Geplaatst op 7 mei 2014 om 22:21 | Permalink

  Gerben, de problemen met Epic zijn in VS talrijk. Ga maar eens googlen. Door bepalingen van Epic kost negatieve berichtgeving een ziekenhuis geld. Vandaar de in Argos beschreven giegelende angstcultuur. Aan het systeem kan het niet liggen. Neem maar eens achter de schermen contact op met collegae in Amphia of Sint Lucas Andreas. Dan hoor je stiekem wel andere verhalen.