Tweedehands

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Waarom vervangen ziekenhuizen klakkeloos om de vier jaar hun hardware? De bekende dooddoener is een schouderophalend: “We doen het toch al jaren zo.” Veel ziekenhuizen zullen voor het antwoord verwijzen naar de original equipment manufacturer (OEM), die stelt dat hij na die vier jaar geen onderhoud meer biedt omdat de hardware dan niet meer voldoende up-to-date is. “Ze laten zich dan gijzelen door de OEM’s’, zegt Mike Sheldon van Curvature, “en ze hebben het niet eens meer in de gaten.”

Curvature doet in de Verenigde Staten goede zaken met tweedehands hardware. Het koopt die op van faillissementspartijen en van gebruikers die om de vier jaar voor vervanging kiezen. Het knapt die hardware op, zodat die er weer als nieuw uitziet en het verkoopt die weer door. Vaak is die koper een ziekenhuis. En de Nederlandse ziekenhuizen zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen, stelde Sheldon toen ik hem onlangs interviewde voor Zorgvisie ICT. “De zorg is een bijzondere bedrijfstak”, zei hij in dit interview, “en iedere euro die je zonder goede reden niet aan de zorg besteedt, is een verloren euro.”

Natuurlijk heeft Sheldon een goede reden om dit te zeggen. Zijn bedrijfsmodel is er immers op gebaseerd dat ziekenhuizen hun hardware veel langer gebruiken dan de vier jaar die OEM’s als maximale gebruiksduur opgeven. Maar hij heeft er wel een goed argument bij dat die OEM’s hem zelf aanreiken. Dit: “De gemiddelde time to failure van Cisco-apparatuur is, zoals zij zelf ook claimen, 22 jaar en voor veel andere merken gelden soortgelijke tijden, dus waar hebben we het over?” Toch wel iets om over na te denken inderdaad.

7 Reacties Reageer zelf

 1. Alberts
  Geplaatst op 1 december 2014 om 08:38 | Permalink

  Ik zou wel eens de kranten willen lezen als er problemen komen door ‘apparatuur die allang vervangen had moeten worden’… Het is maar weer net welke invalshoek je kiest.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 1 december 2014 om 09:31 | Permalink

  Daarop vindt toezicht plaats, in de eerste plaats natuurlijk via de gangbare onderhouds- en controlerondes van de facilitaire dienst van het ziekenhuis. Bovendien is de weg naar de (social) media bij medische calamiteiten doorgaans snel genoeg gevonden. Het punt dat Sheldon aankaart is nu juist dat ziekenhuizen zich teveel laten leiden door angst of onwetendheid en daardoor sneller dan noodzakelijk hun hardware vervangen.

 3. Alberts
  Geplaatst op 1 december 2014 om 12:21 | Permalink

  Toch zou ik niet weten waarom een ziekenhuis – dat door de politiek gedwongen wordt als een bedrijf te functioneren- zich niet zou mogen onderscheiden met hardware die na afschrijving (5 jaar?) vervangen wordt door nieuw.
  Oh ja stom van me, men wil wel de lusten maar niet de lasten van de marktwerking natuurlijk…

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 1 december 2014 om 12:36 | Permalink

  Natuurlijk staat het een ziekenhuis vrij zich daarmee te onderscheiden. Als patiënt zie ik echter liever dat een ziekenhuis zich onderscheidt met de kwaliteit van de zorg dan met de snelheid in vervanging van routers, kabels en switches.

 5. Alberts
  Geplaatst op 1 december 2014 om 12:59 | Permalink

  Met de opkomst van onder meer E Health zal dat toch hand in hand moeten gaan, wil je als aanbieder in de ‘gunst’ van de verzekeraars blijven.

 6. Peter van Nijen
  Geplaatst op 2 december 2014 om 14:57 | Permalink

  Niet onbelangrijk is ook de vraag: Welke hardware? Praten we over computers, met hierop sterk aan veroudering lijdende operating systemen en relatief kwetsbare componenten of over actieve of passieve netwerkhardware met veel minder aan erosie lijdende software/firmware en hoogwaardige componenten ? Bij de eerste categorie is het vervangen in 3-5 jaar nog zo gek nog niet. Bij de tweede categorie natuurlijk wel

 7. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 2 december 2014 om 16:30 | Permalink

  Terechte nuancering Peter. Het gaat inderdaad om de actieve of passieve netwerkhardware.