Tweespan/tweespalt

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Trouw verraste ons afgelopen vrijdag met een dubbelinterview met Fleur Agema  (PVV) en Renske Leijten (SP). Een interview dat in de eerste helft verraste door de eensgezindheid die de twee uitstralen als het over zorg gaat – ze lijken wel partijgenoten op theevisite – maar ook door het ‘vroeger was alles beter’-gehalte. In de jaren vijftig en zestig, toen was het nog eens goed geregeld in de zorg. “Je schreef je in voor een aanleunwoning, na een paar jaar kon je terecht”, zegt Agema. Ze zegt er nog nét niet bij dat je er gewoon een touwtje uit de brievenbus kon laten hangen. Maar ze vergeet even dat de aanleunwoning pas in 1975 werd aangekondigd in de Tweede Nota Bejaardenbeleid van het kabinet-Den Uyl. Die nota had als doel ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten blijven wonen. Slechts 7 procent zou nog in aanmerking komen voor wat we toen nog tehuizen noemden. Niets nieuws onder de zon dus.

Het interview lijkt te verzanden in wel klagen maar niet durven dragen

Opvallend is dat ze allebei lijken terug te schrikken voor de verantwoordelijkheid die een functie als minister of staatssecretaris met zich meebrengt. Agema ziet er meer iets in voor Leijten dan voor zichzelf, maar Leijten spreekt de verwachting uit dat ze het ‘loeimoeilijk’ zou krijgen. Dat is het ook, enige bewondering voor het aandurven van zo’n functie – of op zijn minst enig respect ervoor – is wel op zijn plaats. Maar hoe dan ook, het interview lijkt hiermee te verzanden in wel klagen maar niet durven dragen. Gelukkig ontspoort het vervolgens nogal. Dat komt het leesplezier zeer ten goede.

3 Reacties Reageer zelf

 1. marcel canoy
  Geplaatst op 13 februari 2017 om 12:51 | Permalink
 2. De Boer
  Geplaatst op 13 februari 2017 om 16:16 | Permalink

  Twee hardwerkende parlementariers neersabelen, omdat je het niet met ze eens bent of omdat het Bonton is geworden bij Van Wijck en Canoy?

  De niet aflatende inzet van beiden is goed voor de samenstelling van beleid. Zonder stevige oppositie was meer leed berokkend.

  Leijten krijgt heel wat voor elkaar. Trouw maakt die analyse wel fair: http://m.trouw.nl/tr/m/nl/39683/nbsp/article/detail/4458368/2017/02/06/Kiezers-willen-dat-de-overheid-de-zorg-weer-in-handen-neemt.dhtml
  En: http://m.trouw.nl/tr/m/nl/39683/nbsp/article/detail/4459701/2017/02/08/Hoe-geloof-in-marktwerking-in-de-zorg-verdween.dhtml

  Het was goed te lezen dat Leijten afstand bleef houden van Agema.

 3. E.Kriek
  Geplaatst op 13 februari 2017 om 19:45 | Permalink

  Je verwacht het niet>
  Van Wijck en Canoy die het eens zijn, en die zich tegelijkertijd storten op een artikel, met dezelfde boodschap.
  Er valt veel te vertellen over het verhaal van de beide heren.
  Maar ja, ach.

  Als zelfs de PVV het niet 100% oneens is met de SP, dan blijken diverse mensen toch jeuk te krijgen, en erg nerveus te worden.
  Laat ik er toch maar een ding uithalen:
  De cultuur bij VWS. De tunnelvisie.

  Mevrouw Leijten pakt wel degelijk de handschoen op :
  ” Het eerste wat ik zou doen? Die ambtenaren die in de koker zitten eruit halen.”

  Heeft ze recht van spreken?

  Het is misschien toch wel aanbevelenswaardig om de FTM- artikelen hierover te lezen.
  Denk aan de machtige arm van de zorgverzekeraar, Apollo netwerk, lobbycratie van de zorg, de gezellige buitenlandse reisjes van ambtenaren, etcetera.

  Lees en concludeer: er heerst een bepaalde cultuur op VWS.

  Canoy weet dat, heeft daarvan geprofiteerd, en jammert nu verontwaardigd dat er wordt getwijfeld aan de integriteit van die loyale ambtenaren.

  Een beetje sneu allemaal.
  De frustraties zitten blijkbaar diep.