Twijfel zaaien

Het is alweer ruim een maand geleden dat minister Hugo de Jonge stelde dat het gebruik van mondkapjes op straat slechts schijnveiligheid biedt. “Wij werken op basis van het advies van deskundigen”, zei hij daarbij, in weerwoord op het gegeven dat andere landen het gebruik van mondkapjes in het openbare leven wel verplicht stelden of hierover nadachten.

Toch hoorden we afgelopen woensdag in de persconferentie Mark Rutte zeggen dat mondkapjes in het openbaar vervoer vanaf 1 juni verplicht zijn. Het feit dat hij duidelijk wat mitsen en maren liet doorklinken in de vraag of ze effectief zijn om besmetting met het coronavirus te voorkomen, lijkt erop te duiden dat deze beslissing meer is genomen om de OV-bedrijven tegemoet te komen dan om andere redenen. Dat was geen krachtig signaal van een overheid in een periode waarin juist de roep om een krachtdadig optredende overheid zo groot is. (En toegegeven: dat heeft Rutte tot op heden ook steeds waargemaakt, alle lof voor de manier waarop hij in deze crisis optreedt.)

De verplichting tot het gebruik van mondkapjes in het OV is geen wetenschappelijke maar een politieke keuze

Daar komt nog bij dat Jaap van Dissel van het RIVM geen dag verloren liet gaan om duidelijk te maken dat de verplichting tot het gebruik van mondkapjes in het OV geen wetenschappelijke maar een politieke keuze is.

Met andere woorden: ondanks de eerder geuite stelling werkt de politiek nu even niet op basis van her advies van deskundigen. Op het moment dat ze aankondigt een aantal van de maatregelen van de intelligente lockdown weer te versoepelen, komt dat niet heel vertrouwenwekkend over.

Delen