Uit de buurt
De discussie over de toekomst van de openbare farmacie kan niemand ontgaan zijn. Apothekers klagen over het steeds beperkter worden van de mogelijkheden om het hoofd boven water te houden. En ook politieke partijen beginnen de boodschap uit te dragen dat in de openbare farmacie niet veel winst meer te behalen valt door verdere bezuinigingen.
De praktijk blijkt zich weinig van deze geluiden uit het veld of van deze politieke opvatting aan te trekken. Op grond van de Wet op de Geneesmiddelenprijzen daalden per 1 oktober de prijzen van geneesmiddelen met bijna 2 procent. En Ed Brouwer, specialist in de contracten tussen apothekers en zorgverzekeraars, stelt in FarmaMagazine dat 2014 wel eens een historisch slecht jaar zou kunnen worden voor de openbare farmacie. Hij baseert zich op de eerste contracten die de zorgverzekeraars tot nu toe aan de apotheken hebben voorgelegd.
In dit licht is het begrijpelijk dat de KNMP het tijdens de praktijkdag van haar tweedaagse congres heeft over de rol van de apotheek in zorg in de buurt. Maar aan de andere kant: het is ook heel veilig om het hier als apothekers onder elkaar achter gesloten deuren over te hebben. Een gezamenlijk en naar buiten gebracht actieplan om de toekomst van die rol binnen de bestaande kaders zoveel mogelijk veilig te stellen, was waardevoller geweest. Afgaand op de uitspraken van Brouwer lijkt die rol komend jaar eerder kleiner te worden dan groter.
6 reacties
Achter de gesloten deuren van het KNMP congres wordt 1 dag besteed aan het bespreken van overgehevelde geneesmiddelen; van eerste lijn naar tweede lijn. De eerste lijn behoort volgens de KNMP te weten wat zij is kwijtgeraakt.
De tweede dag gaat over wat anders. Zorg in de buurt, waarbij de buurt relatief dient te worden genomen; de grootte van de buurt is niet vastgelegd.
De reden is duidelijk uit onderstaande toekomstvisie.
http://www.pw.nl/nieuws/nieuwsberichten/2018zorgverlener-van-de-toekomst-is-coach2019
Zorgverlener van de toekomst is coach’
08-10-2013
In de zorg van de toekomst heeft de zorgprofessional de rol van coach. Samen met de patiënt werkt hij aan het behoud van gezondheid en de preventie van ziekte. Dat is de gezamenlijke toekomstvisie van de nieuwe generatie jonge zorgverleners. Vanavond overhandigen zij in de Glazen Zaal in Den Haag hun visiedocument Coach, Cure & Care 2025 aan minister Schippers.
De Werkgroep Zorg 2025 bestaat uit jonge medisch specialisten, huisartsen- en sportartsen, sociaal geneeskundigen, artsen verstandelijk gehandicapten, specialisten ouderengeneeskunde, ziekenhuisapothekers en openbaar apothekers.
Zelfredzaam
De Werkgroep Zorg 2025 verwacht dat in 2025 de interventies meer gericht zijn op gezondheidswinst en de verbetering van de zelfredzaamheid. Patiënten van de toekomst willen zo veel mogelijk hun eigen zorg managen. Door E-health en de verstrekking van betrouwbare informatie zijn patiënten daar ook beter toe in staat, zo verwachten de jonge zorgverleners.
In 2025 bereiden patiënten het gesprek met de arts goed voor, zodat zij het consult ten volle kunnen benutten. Artsen nemen dan ook echt te tijd op naar de hulpvraag te luisteren en leggen in begrijpelijke taal uit wat er gaande is en wat eventueel de behandelmogelijkheden zijn. Volgens de werkgroep is de zorg dan zo georganiseerd dat daar ‘vanzelfsprekend voldoende tijd, ruimte en vergoeding voor is’.
–Geen wonder dus dat de verzekeraars hier al een voorschot aan het opnemen zijn middels geleidelijke verlaging van de tarieven, herschikking van tarieven en voortgaan met vermenging van vrjie tarieven voor materiaalkosten en zorgkosten zolang dat nog kan.
Tijdpad tot 2025. In te plannen middels de iPad.
En 2025 is al heel snel.
Waar baseeer je je wereldbeeld op? Op je eigen prive wereldje en eigen mogelijkheden, IQ 155 of hoger, eigen welvaart etc. of op dat van de meest zwakken in de samenleving?
De toekomstvisie van de KNMP et al is evident gemaakt in een sessie achter gesloten deuren onder elkaar; dat praat veel makkelijker. Die 1.2 miljoen dementen moeten maar naar ehealth en zelfredzaam zijn; “Wij kunnen dat toch ook?”
Waartoe is er ooit een Overheid ontstaan? Een Openbaar Bestuur? Waartoe dient Overheidsregulatie?
Zorg in de buurt? Via een iPad?
ANH Jansen
8 oktober 2013 / 18:31Een mogelijk nadelig aspect van het preferentiebeleid in de Farmacie krijgen toehoorders tijdens de promotie van Robert Vonk voorgeschoteld. Is het dan toch het knijpen in de fietsband? Gaan de Farmaciekosten intramuraal verder stijgen (Biologicals!) dankzij de ‘uitgeknepen’ stadsapotheken? Daarover hoeven de deuren (dag 1) toch niet gesloten te blijven dunkt mij.
http://www.dutchbuttonworks.com/2013/09/recht-op-schade/
Jan Taco te Gussinkl
8 oktober 2013 / 21:10Farmaciekosten intramuraal zullen stijgen tot het budget is volgemaakt. Daarna moeten de ziekenhuizen het zelf betalen. Keiharde afspraak. Budget is dus lager gesteld dan de verzekerden het nodig hebben. Dus gaan ziekenhuizen zelf rantsoeneren en selecteren. De eerste draaideur patiënten zijn al gesignaleerd.
Bedenk de kennis asymmetrie tussen behandelaar en patiënt. Onthouden van zorg gebeurt al en zal nog meer gebeuren.
Je zult als patient dan ook met een iPad de spreekkamer in moeten gaan, vragen om het dossier, invoeren van de diagnose en zelf achterhalen wat de richtlijnen zeggen en eisen dat het voorgeschreven middel wordt geleverd. Dat is immers de bottom line van de ziektekostenpolis tussen verzekerde en verzekeraar!
Van een open einde regeling intramuraal is dan ook geen sprake meer.
anh jansen
8 oktober 2013 / 22:41Het feit dat VGZ de clawback (die eigenlijk al lang is afgeschaft) zonder onderbouwing verhoogt zegt voldoende over de ethiek die bij zorgverzekeraars wordt gehanteerd. Uitknijpen tot de dood er op volgt.
Ik kan mijn uitspraak over de clawback overigens wel onderbouwen. Achmea monitort de inkoopkant continue en stelt steeds vast dat de inkoopmarge alleen maar daalt.
JD Uithof
9 oktober 2013 / 11:23Frank,
Eerst intern en dan naar buiten!
De visie van de KNMP over de apotheker in 2023 verschijnt binnenkort
Nog even geduld dus
Arjan van Nistelrooi
9 oktober 2013 / 13:50Ja-Knikkers houden de polder droog.
Op Farmaactueel staat webcast over toekomstvisie Jonge Honden van de zorg per 2025. Is voorproefje van de KNMP toekomstvisie.
Minister Schippers gaat kijken wat de Rijksoverheid kan gebruiken van deze visie; krentenpikken uit een toekomstvisie?
Blijven pompen maar.
ANH Jansen
10 oktober 2013 / 10:54