Uit de impasse
Op papier is alles ‘dik in orde’, in de woorden van patiëntenfederatie NPCF en ouderenorganisatie Unie KBO, maar de praktijk ziet er anders uit. Er is een multidisciplinaire richtlijn polyfarmacie bij ouderen, de medicatiebeoordeling is verzekerde zorg en de zorgverzekeraars betalen de huisartsen en apothekers ook voor een medicatiebeoordeling. Maar die huisartsen en apothekers vinden de vergoeding te laag. En dus blijft de jaarlijkse controle op het medicijngebruik van 65-plussers nog steeds te vaak achterwege. Het is bepaald geen nieuw gegeven dat dit leidt tot onnodige ziekenhuisopnames en tot aantasting van kwaliteit van leven van de betreffende patiënten.
Schrijnend om te constateren dat deze situatie vanwege een discussie over geld blijft voortduren. Het is een goede zaak dat consultancybureau Axiaz nu in opdracht van NPCF en Unie KBO de optie van uitkomstbekostiging heeft uitgewerkt om uit deze impasse te komen. Een andere term voor uitkomstbekostiging is shared savings. Ook niet echt een nieuwe term natuurlijk. Op diverse plaatsen in het land worden al shared savings initiatieven binnen de zorg ontwikkeld. De kern: de kwaliteit van zorg wordt verbeterd, de kosten gaan omlaag en de besparing komt alle betrokken partijen ten goede.
Wie nu verzucht dat dit niet echt rocket science is, heeft volkomen gelijk. Het is dan ook redelijk bijzonder dat een consultancybureau nodig is om deze oplossing voor te stellen.
13 reacties
“de besparing komt alle betrokken partijen ten goede”. Hoe dan? En waar blijk dit dan uit?
G K Mitrasing
9 december 2015 / 11:06Daarover kunnen de zorgverzekeraars met wie jij contracten sluit je als het goed is heel veel vertellen.
Frank van Wijck
9 december 2015 / 11:20nee.. dat kunnen ze niet..
G K Mitrasing
9 december 2015 / 11:25‘Schrijnend om te constateren dat deze situatie vanwege een discussie over geld blijft voortduren’.
Schrijnend inderdaad. Je snapt niet dat apothekers en huisartsen niet voor 15 euro per uur uit hun bed willen komen! Stelletje labbezakken. Alleen maar aan geld denken!
Snappen ze dan niet hoe Shared Savings naar Nederlands Model eruit ziet?
Verzekeraars willen dan ook een contracteerplicht voor zorgaanbieders opleggen. Dat maakt contracteren veel eenvoudiger en de verzekeraar kan zo de wettelijke termijnen halen. 15 euro per uur? Met wat prestatie bekostiging, natuurlijk wel naar Nederlands model, erbij kan dat naar 10 euro per uur. Martin van Rijn moet de taak van E Schippers maar overnemen.
En dit soort schrijnende gevallen zijn dan ook uit de wereld geholpen! Waar hebben we het eigenlijk over?
Waar wacht de Minister nog op?
ANH Jansen
9 december 2015 / 13:21Tja, als de tarieven te laag zijn gaat geen hond dat doen natuurlijk. Je oogst wat je zaait. Kijk naar de Jeugdzorg. Gemeenten betalen 30% minder dan de voormalige tarieven, dus stoppen velen met hun praktijk. Geen rocket science.
Alberts
9 december 2015 / 20:13Rare discussie eigenlijk. Iedere arts die iets voorschrijft, hoort zich af te vragen of de patiënt nog andere medicatie gebruikt. En niet alleen stelt hij/zij die vraag aan zichzelf, maar vooral ook aan de persoon aan de overzijde van het bureau.
Nou weet ik uit ervaring dat niet iedereen in zijn hoofd heeft zitten hoe het ene geneesmiddel zich gedraagt ten opzichte van het ander en of het zich überhaupt verdraagt. Trouwens, op CBG-Meb vind je alle gegevens die nodig zijn.
Gelukkig is er dan naast de voorschrijver ook nog de medicatieverstrekker, de apotheker. Daar hoort simpelweg standaard die vraag gesteld te worden en onderzocht of en hoe die interactie tussen nieuwe medicatie zich verdraagt. En niet een keer per jaar, maar bij elke afgifte.
Wie vindt dat hij daarvoor extra betaald moet worden, moet eens vragen aan zijn garage die bij het wisselen van winter naar zomerbanden en andersom, of ze ook niet standaard even de juiste druk controleren en aanpassen indien nodig? En hoeveel ze daarvoor rekenen?
Elke zichzelf respecterende garage zal je meedelen dat dit vaste procedure is in het geheel.
Misschien moeten we voorschrijvende artsen en afleverende apothekers eens ter verantwoording roepen als er weer eens met gillende sirenes naar een ziekenhuis gereden moet worden. En dat alleen omdat voorschrijvende en medicatie verstrekkende gezondheidsmedewerkers geen vragen stelden, maar simpel koker keken en blind stapelden met medicatie.
Joep Scholten
10 december 2015 / 13:03Wat jammer dat de heer Scholten krabt waar het niet jeukt.
Hij slaat de plank nogal mis, als hij suggereert dat er niet bij elk voorschrift een proces voorafgaat van overleg met patient en schiften ( in het hoofd van de voorschrijver en in het aan de apotheek gekoppelde voorschrijfsysteem) .
Ook na het voorschrift wordt elk recept gedubbelcheckt in de apotheek.
Het gaat hier om hele andere materie, namelijk om een extra verdieping, die een enorme tijdsinvestering vergt van veel partijen.
De beste stuurlui staan aan wal.
P.Lunter
10 december 2015 / 15:44Wat een heerlijk nuchtere reactie Joep Scholten. Bedankt daarvoor.
Frank van Wijck
10 december 2015 / 19:25Jullie schijnen elkaar te kennen!
Wat fijn.
En nu: als u uw garage zou vragen om preventief elk jaar de motor van uw auto te reviseren voor 10 euro cent.
Wie zou er dan met loeiende sirenes worden afgevoerd?
lunter
10 december 2015 / 20:21De geldontwaarding slaat hard toe merk ik. ANH Jansen had het nog over vijftien euro en een dag later is het al tien eurocent.
Frank van Wijck
10 december 2015 / 22:04Sterker nog, er zijn verzekeraars die het nul tarief toekennen voor het verrichten van deze prestatie, die, gemeten door een Erkend Certificeringsbureau, 2 uur werktijd kost van een apotheker.
Doodleuk stellen zij dat een nul tarief ook een tarief is en dat zij daarmee voldoen aan de gestelde Good Contracting Practices van de NZa.
Natuurlijk zijn verzekeraars financiële instellingen en ondersteunen zij het beleid van de ECB waar mogelijk; de door de ECB doorgedrukte rentedaling geven zij door aan de zorgaanbieders middels een voortgaande verlaging van de tarieven.
Hoe lager de rente, hoe lager de tarieven.
Nog even en de zorgaanbieders moeten de verzekeraars geld betalen om zorg te mogen verlenen aan de verplicht verzekerden.
Gratis tip; het is de heer Scholten aan te raden naar zijn garage terug te gaan met zijn auto met nieuwe banden, winter of zomer; ze zijn evident niet zo goed uitgebalanceerd. Als je met dergelijke banden blijft doorrijden gaat er van alles mee rammelen.
ANH Jansen
11 december 2015 / 16:55Blijkbaar heeft ook FvW een auto met slecht uitgebalanceerde banden. Er rammelt wat aan zijn inflatie verhaal. Een hard toeslaande geldontwaarding zou zich moeten uiten in een toename in de kosten; geen 15 euro, maar 150 euro. Door de inflatie is 150 euro dan evenveel waard als 15 euro nu.
Een daling in tarief van 15 euro naar 15 eurocent is een teken van deflatie.
En dat moeten we dus niet hebben. Zegt de ECB. En dat we dat niet moeten hebben weten wij, apothekers, als geen ander.
De ECB heeft gewoon gelijk; er moet inflatie komen en als blijk dat er inflatie is moeten de tarieven van de apothekers omhoog! Hoe hoger de tarieven, hoe hoger de inflatie.
Prima toch?
ANH Jansen
11 december 2015 / 17:24Tja,waar zijn de zorgeconomen als je ze nodig hebt?
Misschien kan Wim Groot assisteren?
(Maar misschien ook eigenlijk beter van niet:
http://www.rijnlandmodel.nl/economie/economen_fouten_bronnen.htm )
Heeft dit trouwens nog met het artikel te maken?
Ja, ik denk van wel. Geld en zo.
P. Lunter
11 december 2015 / 22:22