Uitlaatklep: de boom in

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: arts musculoskeletale geneeskunde Menno van Hogezand.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Anjo de Haan

Als Menno van Hogezand (62) in de zomer van 2017 thuiskomt van vakantie, is een van de treurwilgen bij zijn vijver in de lengte gespleten. De boom moet worden ingekort, tot zo’n vier meter boven de grond, waar hij nog intact is, maar hoe? Een hoogwerker zal wegzakken in de zandveengrond in Bellingwolde. Via Google komt Van Hogezand op het spoor van boomklimmen. “Ik had iemand kunnen inhuren, maar het leek me wel wat om zelf veilig in een boom te kunnen klimmen.”

Daarop meldt hij zich aan voor een geaccrediteerde cursus boomklimmen. “Ik kwam in een groepje cursisten met vooral hoveniers, die dit voor hun werk doen. Al is het ook echt een sport. Er zijn wedstrijden, waarbij er opdrachten in de boom hangen. Dan moet je bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd met je snoeizaag een belletje aan een tak aantikken.”

Aan zo’n wedstrijd heeft Van Hogezand nog niet meegedaan, al staat het wel op zijn verlanglijstje, maar in zijn eigen bos – hij heeft twee hectare grond – is hij geregeld in de toppen van de bomen te vinden. “Snoeien of kappen kan het beste als de bomen in rust zijn, maar ik klim eigenlijk het hele jaar door. Het is echt een sensatie om boven de grond te zweven.

Het uitzicht is fantastisch. Het is spannend: je móet 100 procent gefocust zijn, want een foutje is snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben. Én boomklimmen is intensief. Je moet reiken, lopen, klimmen, snoeien, takken afvangen. Na een ‘sessie’ ben ik drijfnat van het zweet. Dit alles maakt het een heerlijke uitlaatklep, na een dag in de praktijk.”

Het is echt een sensatie om boven de grond te zweven

Nu de arts musculoskeletale geneeskunde de basistechniek onder de knie heeft, probeert hij geregeld andere technieken en materialen uit. Vaak eerst ín huis. “We hebben een vide. Bovenin de nok heb ik een haak gemonteerd, waar ik een klimtouw overheen sla.”

Delen